10.000 danske forældrepar får hvert år et barn med kolik

Et utrøsteligt spædbarn er noget af det værste, forældre kan opleve. Det tærer på energien og overskuddet. Det gør ofte forældre frustrerede og påvirker deres tro på egne evner som forældre.

Der findes ingen årsag til kolik. Den konstante gråd er der bare. Når lægerne stiller diagnosen, så er det som en udelukkelsesdiagnose: barnet er umiddelbart sund og rask, følger vækstkurverne og udvikler sig normalt. Det græder bare. Og som forældre ser man ikke et barn i trivsel.

For forældrene er det en lang og sej kamp. Drømmen om en hyggelig barsel brister hurtigt, og dagene går med at trøste et barn, der ikke lader sig trøste. Ofte er det en periode på 3-4 måneder, hvor søvn er en mangelvare.

Men Jesper Kjems og Ditte Kjems Jensen fortæller, der er en vej gennem gråden. Det går over, men det er ikke sjovt, så længe det varer, og på den anden side af gråden er der også en masse følelser, der skal håndteres. Et af de råd, parret giver til andre, er at tale med andre kolikforældre, som forstår dem. Og med hinanden. Det kan lyde banalt, men i en krisesituation er god kommunikation vigtig. Hold styr på, hvem der gør hvad i løbet af dagen, så unødvendige diskussioner om indkøb eller tøjvask kan undgås. Og tag imod hjælp. Det kan være fra mosteren, der tilbyder at tage barnet i et par timer eller vennerne, der kan komme forbi med aftensmad. Hjælp kan komme i mange former, og ikke alle har brug for den samme hjælp.

LÆS OGSÅ:  16-årig overfaldet med knojern og kniv – flere anholdt

Med bogen ”Kolik – en vej gennem gråden” sætter Jesper Kjems og Ditte Kjems Jensen ord på en situation, som de fleste kommer til at stifte bekendtskab med før eller siden. Hvis de ikke selv bliver kolikforældre, så kommer de ganske sikkert til at stå på sidelinjen på et eller andet tidspunkt. Derfor er bogen ikke kun henvendt til kolikforældre, men også pårørende, der gerne vil forstå og hjælpe de kriseramte forældre. For krisen rammer omkring 10.000 danske forældrepar hvert år.

Fakta om bogen:

Kolik – en vej gennem gråden // Jesper Kjems og Ditte Kjems Jensen
TURBINE // ISBN: 9788740655285 // 160 sider // Vejl. pris 249,95 kr.
Udkommer d. 27. september 2019