10 mænd idømt 53 års fængsel i stor narkosag

Der blev uddelt i alt 53 års fængsel til 10 mænd, der fredag i Retten i Aarhus blev dømt for at have været med i et narkonetværk, der importerede mindst fire kilo kokain, som de blandede op og solgte videre.

Kokainen blev både solgt i lidt større mængder og på gadeplan via narkotelefoner, som folk kunne skrive og ringe til for at bestille stoffer, som så blev bragt ud til dem. Flere af de dømte i sagen har forbindelse til bandemiljøet i Aarhus, og det var da også her, at de fleste anholdelser fandt sted.

Østjyllands Politi fik i efteråret 2019 et tip, der ledte på sporet af mændene, og gennem flere måneders efterforskning fik politiet et overblik over, hvem der var med i netværket, og hvilke roller de havde.

I februar 2020 blev den første person, en 25-årig mand, anholdt på et værelse i Aarhus, hvor han var i færd med at gøre kokain klar til salg. Og i april slog politiet til i en større aktion i Aarhus, hvor seks mænd blev anholdt og adskillige adresser blev ransaget.

Yderligere to mænd blev anholdt i november og den sidste, en 40-årig mand og hollandsk statsborger, blev anholdt i december af hollandsk politi i Rotterdam, efter han var blevet internationalt efterlyst.

 

Fængselsstraffe og udvisninger

I Retten i Aarhus fik mændene domme, der spændte fra halvandet års til otte års fængsel alt efter, hvilke roller de havde haft.

LÆS OGSÅ:  Får fire et halvt års fængsel efter narkofund

• To mænd på 27 og 24 år blev vurderet til at have været bagmænd i netværket og blev idømt hhv. otte og seks års ubetinget fængsel.

• Fire andre mænd på 24, 25, 26 og 27 år solgte, håndterede og pakkede kokainen og fik i alt 18½ års fængsel. Den 25-årige, der er iransk statsborger, fik en advarsel om udvisning.

• En 40-årig mand, der arrangerede import og leverancer af narkoen, blev idømt syv års fængsel, og samme straf fik en 49-årig mand, der havde til opgave at opbevare og levere kokainen. Begge mænd er hollandske statsborgere, og de blev udvist af Danmark for bestandigt.

• En 28-årig mand blev dømt for at have købt mindst et kilo kokain med henblik på at sælge det videre – det kostede ham fire års fængsel.

• En 44-årig, som pressede og forarbejdede kokainen i sit værksted, blev idømt to et halvt års fængsel.

”Mændene har alle været en del af et meget organiseret netværk, der har stået bag omfattende og organiseret handel med hård narko, og jeg er tilfreds med, at politiets grundige efterforskningsarbejde gjorde, at vi kunne få dømt alt fra bagmænd til aftagere, ” siger specialanklager Dorthe Lysgaard.

Flere af de domfældte udbad sig betænkningstid og andre modtog dommen.