Site icon 24NYT

11 Gode råd: Sådan får du en glad sommerhund

hund kæledyr hvalp

Agria Dyreforsikring har samlet 11 af de hyppigste sommer-skader til hunde i Danmark.

De fleste hunde er glade om sommeren, da den byder på varme solskinsdage, udetid og mange nye indtryk. Men vær opmærksom på, at sommeren også bringer udfordringer med sig for hundeejeren. Ifølge Agria Dyreforsikrings skadestatistik kommer mange hunde til skade om sommeren, fordi ejeren ikke er opmærksom på farerne i sommerlandet. Agria Dyreforsikring har samlet 11 af de hyppigste sommer-skader og kommer med gode råd til hundeejeren, hvis uheldet er ude.

1. Hedeslag

Lad aldrig din hund vente i bilen om sommeren – heller ikke, hvis bilen står i skyggen. Solen flytter sig hurtigt, og din bil kan nemt blive op til 60-70 grader, hvilket er livsfarligt for hunden. Selv i skyggen kan bilens temperatur stige til 50 grader. Hvis du absolut må efterlade hunden i bilen, så bør dette kun være for en ganske kort periode. Parker altid bilen i skyggen, efterlad en note med klokkeslæt og dit telefonnummer, så forbipasserende kan få fat i dig, hvis der er noget galt med din hund.

2. Hugorme

Hvis du skal gå tur på heder, nær skov eller i udlandet kan du om sommeren risikere at støde på hugorme. Giften i hugormens bid kan forårsage skader på din hunds hjerte, lever og nyrer, og biddene skal hurtigst muligt tilses af en dyrlæge.

3. Bi- og hvepsestik

Et enkelt bi- eller hvepsestik er som oftest ikke farligt for hunde. Smerten kan behandles med koldt omslag – fx med is i et viskestykke – og man kan forsøge at fjerne brodden, hvis den stadig sidder der. Dog kan flere, gentagne stik eller stik i munden gøre hunden dårlig eller udløse en allergisk reaktion, hvor der kan være brug for en dyrlæge.

4. Snitsår

Knuste flasker eller andre skarpe genstande på jorden kan give hunden snitsår på poter og andre steder på kroppen. Mindre snitsår, der ikke går igennem alle hudlag, behøver man som regel ikke behandle, men større flænger skal sys inden for 6-8 timer og senest efter 24 timer. Ved snitsår er det vigtigt, at såret bliver renset, og at din hund ikke slikker i såret.

5. Rester efter grill og picnic

Lad ikke din hund spise rester fra grillen. Benene i grillkød kan let splintre og sætte sig fast i ganen eller lave skade på spiserør, mave og tarm. Majskolber er heller ikke gode for din hund, da de sætter sig som en prop i tarmen og skal opereres ud. Hvis din hund har spist noget, den ikke kan tåle, vil symptomerne typisk være forstoppelse, ubehag ved at drikke og spise, opkast og generel nedstemthed (symptomer på smerte).

6. Fugteksem/hot spot

Hvis din hund ofte bader i havet, poolen eller svømmebassinet, så husk at tørre dens pels og ører ordentligt. Våd og fugtig pels kan nemlig let føre til svampeinfektioner i ører eller fugteksem, der gør hundens hud rød, øm og irriteret. Søg dyrlæge, hvis din hund klør sig, har rød/irriteret hud eller lugter dårligt fra ørerne.

 7. Vandhale/Watertail

“Vandhale” er betegnelsen for en betændelse i halen, der opstår, hvis hunden i længere tid er kold eller nedkølet på bagdelen. Vandhale resulterer oftest i et besøg hos dyrlægen, da det er meget smertefuldt for hunden. Du kan lindre ved at give hunden varme og hvile. Betændelsen forebygges som fugteksem ved at tørre hunden grundigt efter alle former for vandleg og bad. Undgå, at hunden får træk, når den har været våd.

8. Algeforgiftning

Hvis din hund bader i vand med mange alger, er der risiko for algeforgiftning. Det er derfor bedst at undgå algefyldt vand så vidt muligt. Hvis din hund alligevel hopper i vandet, skal du undgå, at den efterfølgende slikker sin pels og straks tage den til dyrlæge. Symptomerne på algeforgiftning vil typisk være, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende.

9. Solskoldning

Ligesom mennesker har hunde også brug for at beskytte sig mod solens stråler. Af denne grund er det vigtigt, at din hund altid har mulighed for at lægge sig i skyggen. Hunde med tynd eller hvid pels bliver lettere solbrændte, og deres hund kan blive rød og øm. Du kan forebygge solskoldning med solcreme på de mest udsatte steder; snude, ører, mave og pung. Vigtigst er, at hunden har adgang til skygge.

10. Flåter

Det er vigtigt at tjekke sin hund for flåter hver dag. Flåterne kan overføre sygdommene borrelia og anaplasma, og det er derfor vigtigt, at de fjernes med det samme. Symptomer på de to sygdomme kan være feber, træthed og nedsat appetit. For at forebygge mod flåtbid kan du benytte enten naturprodukter, spray, halsbånd eller spot-on præparater. Desuden kan dyrlægen også udskrive forebyggende tabletter.

11. Ispinde

Hvis din hund får den sidste bid af isen, så vær opmærksom på, at den ikke bliver for ivrig og bider i ispinden. Dele af en splintret ispind sætter sig nemt fast i svælget og forårsager skader i både gane, svælg og spiserør. Splinter kan også sætte sig i mavesækken og tarmen.

Exit mobile version