Sikkerhedsstyrelsens kontrol har afdækket mange brud på reglerne i solarieloven. Kontrollen har afsløret for kraftig stråling, manglende registrering og manglende beskyttelsesbriller.
Kontroller i løbet af 2017 har afsløret 12 solarier i danske solcentre med så kraftig stråling, at det udgør en sundhedsfare og derfor er i strid med reglerne på området. Målingerne er foretaget for Sikkerhedsstyrelsen af et akkrediteret laboratorium, og resultaterne har ført til, at Sikkerhedsstyrelsen har politianmeldt solcentrene med de ulovlige solarier.
Samtidig er 13 solcentre blevet politianmeldt, fordi de ikke har registreret sig hos Sikkerhedsstyrelsen, som der er krav om.
I løbet af 2017 har Sikkerhedsstyrelsen været på kontrolbesøg i 71 danske solcentre.
I solcentrene er der fundet en række overtrædelser af reglerne i solarieloven, både omkring registrering og fordi der manglede beskyttelsesbriller eller lovpligtige plakater med sundhedsråd ved brug af solarier. Der blev ved Sikkerhedsstyrelsens kontroller også lavet vejledende målinger af strålingsniveauet fra solarierne, og på baggrund af disse målinger er der lavet mere omfattende målinger. Det afslørede 12 solarier, der overskred grænseværdierne og derfor nu er politianmeldt.
– Det er desværre ikke første gang, vi er nødt til at politianmelde solcentre for at overtræde solarieloven, når det gælder stråling. I foråret 2016 anmeldte Sikkerhedsstyrelsen 14 solcentre, der ikke overholdt solarielovens grænser for stråling, siger kontorchef Søren Assenholt Muff.
Han understreger, at Sikkerhedsstyrelsen fortsætter kontrollen med, at de danske solcentre overholder reglerne i solarieloven.
– Og det gælder ikke kun de solcentre, der har registreret sig hos Sikkerhedsstyrelsen, som der er krav om. Vi gør også fortsat en indsats for at finde frem til solcentre, der ikke er registreret og kontrollere, at de lever op til reglerne, siger Søren Assenholt Muff.
– – –
Fakta om solarieloven
- Ifølge solarieloven skal alle solcentre være registreret hos Sikkerhedsstyrelsen.
- Solarier skal være mærket med UV-type, og kun UV-type 3 må benyttes i ubemandede solcentre.
- Der skal være en betjeningsvejledning ved solariet.
- Brugerne i et solcenter skal have adgang til beskyttelsesbriller
- Der skal være ophængt informationsplakater fra Sundhedsstyrelsen med sundhedsråd ved brug af solarier.
- Af hensyn til brugernes sundhed må strålingen fra solariernes rør højst være 0,3Wm2.