2 pct. til NATO er ”fake news”

At Danmark skulle have forpligtet sig til at bidrage med 2 pct. af bnp til NATO er ”fake news”, siger Martin Lidegaard fra De Radikale. Det skriver Børsen.

De 2 pct. er blevet en sejlivet myte, en misforståelse og fake news. Danmark er i forvejen et af de mest militariserede lande”, siger Lidegaard.

Lidegaard er direkte uvederhæftig. Det danske bidrag til NATO er en vits. Virkeligheden er, at Danmark hverken har en funktionsdygtig brigade eller besætninger til alle krigsskibe, en fjerdedel af hele forsvaret består af civile, og forsvarsbudgettet bruges til at betale arbejdsskadeerstatninger på over 1 mia. kr. om året.

Selv om VLAK, DF, S og de Radikale har indgået et forlig, der skubber det danske bidrag til NATO op på 1,5 pct., er der i forligskredsen en udpræget modvilje mod at nå op på 2 pct. bnp. Politikerne vil hellere bruge penge på velfærd, for der er flere stemmer i velfærd end i forsvaret.

Meningsmålingerne viser, at forsvaret er blandt de politikområder, som flest danskere finder det oplagt at spare penge på. Det vil koste 17 mia. kr. at hæve forsvarsbudgettet til de 2 pct., som Danmark skal betale i NATO-bidrag. Det svarer til halvdelen af, hvad Danmark bruger på uintegrerbare muslimske indvandrere om året.

Det siger sig selv, at USA hverken kan respektere eller have tillid til en NATO-allieret, som har et forsvar, der ikke er up to date, som mangler forsvarsvilje, og som nægter at øge forsvarsbudgetterne og betale de aftalte 2 pct. af bnp til NATO. Hvorfor skulle USA forsvare Danmark, når landet selv ikke tager det seriøst?