2019 bliver afslutningen på et ”dødbringende årti” for børn i konfliktzoner. Mere end 170.000 verificerede, grove overtrædelser siden 2010.

Der er sket tredobling i antallet af verificerede angreb på børn siden 2010 – et gennemsnit på 45 overtrædelser hver dag.

København, 30. december 2019 – Børn betaler fortsat en høj og dødelig pris, når konflikter raser verden over. Siden begyndelsen af årtiet, har FN verificeret mere end 170.000 grove overtrædelser af børn i konfliktzoners rettigheder. Det svarer til mere end 45 overtrædelser hver eneste dag, i løbet af de sidste 10 år.

Antallet af lande der er påvirket af konflikter, er på sit højeste siden vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989. Verden over dræber eller kvæster de voldelige konflikter børn og tvinger dem til, at flygte fra deres hjem.

”Konflikterne over hele verden er blevet mere langvarige, blodige og tager flere unge liv”, siger Henriette Fore, UNICEFs øverste direktør. ”Angreb på børn fortsætter og kæmpende parter trodser en af krigens mest basale regler: Beskyttelsen af børn. For hvert eneste voldelige angreb mod et barn, der skaber overskrifter og harme, er der mange tilsvarende angreb der ikke rapporteres”.

I 2018 verificerede FN mere end 24.000 grove overtrædelser af børns rettigheder. De inkluderer drab, alvorlig kvæstelse, seksuelt baseret vold, kidnapninger, nægtelse af adgang til humanitære ydelser, rekruttering af børn og angreb på skoler og hospitaler.
Selvom monitorerings- og rapporteringsmekanismer er blevet styrket, er dette tal mere end 2,5 gange højere end det, der blev målt i 2010.

LÆS OGSÅ:  Hjælp fra Danmark bremser Corona og forebygger sult blandt verdens fattigste

Mere end 12.000 børn blev dræbt eller alvorligt kvæstet i 2018. Fortsat og udbredt brug af luftangreb og eksplosive våben så som landminer, granater, raketangreb og klyngebomber er en af årsagerne til den store andel af børn, der bliver ofre for væbnede konflikter.

Angreb og vold mod børn er ikke stoppet i 2019. I løbet af årets første halve år, har FN verificeret over 10.000 tilfælde – men de faktiske tal kan forventes, at være meget højere.

 • I januar døde mindst 32 børn i det østlige Syrien som konsekvens af vold, fordrivelse og det kolde vintervejr.
 • I februar var der flere voldelige angreb imod centre, der behandler Ebola i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo. Angrebene er fortsat året ud.
 • I marts blev mere end 150 mennesker, herunder 85 børn, dræbt i et angreb mod byen Ogossagou i det centrale Mali. Et følge-angreb mod Sobanou-Kou dræbte yderligere 24 børn.
 • I april blev 14 børn dræbt og yderligere 16 hårdt såret, grundet en eksplosion på to skoler i Sana’a, Yemen. Som en direkte konsekvens af konflikten, kan 1 ud af 5 skoler i området ikke længere bruges.
 • I maj bad UNICEF regeringer verden over om, at tilbagetage børn der er strandet i lejre i det nordøstlige Syrien. Omkring 28.000 udenlandske børn, fra mere end 60 forskellige lande, herunder 20.000 fra Irak, forbliver fanget i det nordøstlige Syrien. Der var i samme måned rapporteringer om dræbte og sårede børn, grundet øgett vold i Rakhine-staten i Myanmar.
 • I juni blev tre børn brugt til, at detonere eksplosive materialer, der dræbte 30 børn og sårede 48 andre under en fodboldkamp i Konduga, Borno, Nigeria. I de første to uger af juni, blev mindst 19 børn rapporteret dræbt under protester i Sudan. Yderligere 49 blev såret.
 • I juli blev et højt antal børn såret under en eksplosion, der ødelagde en skole i Kabul, Afghanistan. Senere samme måned, blev 32 børn frigivet af væbnede oppositionsgrupper i Sydsudan. UNICEF estimerer dog, at tusindevis af børn stadig bruges i væbnede grupper i landet.
 • På én enkelt weekend i August, blev 44 civile dræbt af luftangreb i det nordøstlige Syrien. Herunder 16 børn og 12 kvinder.
 • I september viste tal fra UNICEF, at 2 millioner børn i Yemen ikke går i skole. Det tal inkluderer næsten en halv million, der er droppet ud siden konflikten eskalerede i marts 2015.
 • I oktober eskalerede volden i det nordøstlige Syrien. Det dræbte 5 børn og sårede yderligere 26, hvilket bragte antallet af dræbte børn i Syrien op på 657 børn i løbet af årets første 9 måneder. Hertil kommer yderligere 324 hårdt sårede børn.
 • I november fortalte UNICEF, at tre års vold og ustabilitet i de nord- og sydvestlige egne af Cameroon har medført, at 855.000 børn ikke går i skole. 59.000 unge mennesker er blevet fordrevet.
 • I starten af december blev 5 børn dræbt, da der blev åbnet ild på en bede plads i Burkina Faso. I det østlige Ukraine, er næsten en halv million børn påvirket af konflikten og der er alene i år rapporteret 36 angreb på skoler, herunder én skole der er blevet skadet 15 gange.
 • I midten af december udgav UNICEF en rapport der viser, at der i løbet af årets første 9 måneder, gennemsnitteligt er 9 børn der er blevet dræbt eller hårdt såret hver evig, eneste dag i Afghanistan.
LÆS OGSÅ:  Mor amok ved børnefødselsdag – anmeldt for vold mod to pædagoger

UNICEF beder alle stridende parter om, at opretholde deres forpligtelser under international lovgivning og øjeblikkeligt stoppe vold og angreb mod børn, målretning af angreb mod den civile infrastruktur, herunder skoler, hospitaler og vandressourcer. UNICEF beder også stater med indflydelse om, at bruge denne til at beskytte børn.

I alle disse lande arbejder UNICEF med partnere for, at give udsatte børn adgang til sundhedsydelser, fødevarer, uddannelse og beskyttelse.