Vores læsere har sikkert hørt den fortærskede sang om, at Danmark er en lille åben økonomi, som elsker frihandel. I det virkelige liv er Danmark, der ellers væmmes ved Donald Trumps protektionisme, selv stærkt protektionistisk og gør alt for at forhindre udenlandske virksomheder i at komme ind på det danske marked.
I dagens Børsen giver avisens cheføkonom, Steen Bocian, igen den gode præsident Donald Trump skylden for den voksende protektionisme. Lad os derfor genopfriske Steen Bocians hukommelse:
Protektionismen har særdeles gode kår i det EU, som prædiker frihandel. Der kommer flere og flere nationale særregler indenfor EU’s indre marked, der tilgodeser nationale producenter og skærmer offentlige udbud. Handelsbarriererne omfatter statsstøtte, et virvar af subsidier til landmænd og begrænsninger for handel med andre regioner.
Coronakrisen har fået flere EU-lande til at indføre protektionistiske foranstaltninger og lukke om sig selv. Mistilliden til andre EU-landes håndtering af krisen er stor, og der har været protektionistiske tiltag for at sikre national forsyningssikkerhed af medicin og hospitalsudstyr.
Protektionismen har også gode kår i det frihandelselskende Danmark. I Berlingske den 14. april skrev Brian Mikkelsen (Dansk Erhverv): ”Når vi i Bruxelles skal presse på for, at vores vigtigste europæiske handelspartnere reducerer deres nationale barrierer, må vi selvsagt også kigge indad. Vi skal politisk turde kigge nøje på, om det giver mening at operere med over 100 lovregulerede erhverv i Danmark”.
”Mønstret i den protektionistiske kamp er det samme. Vi har en dansk virksomhed, som føler sit marked truet. Vi har en fagbevægelse, som er bange for dalende indflydelse. Vi har politikere, som skal genvælges. Oveni har vi uetiske kommunikationsfolk, der er villige til at skabe frygt”, skriver Anders Krab-Johansen i Berlingske den 9. feb.
Begrebet social dumping anvendes i stigende grad i Danmark til at fremme protektionistiske tiltag og hindre fri konkurrence. Registrerede udenlandske selskaber, der følger dansk lov til punkt og prikke, melder om hindringer, der blokerer eller hæmmer dem i at konkurrere på markedet på lige vilkår. Protektionistiske lønmodtagere beskytter deres privilegier og goder i en alliance med pressede virksomheder, der har været vant til at operere på et beskyttet hjemmemarked. Man går så vidt som til at chikanere udenlandske au pair-piger, der næppe underbyder nogen, fordi der i dag ikke er noget etableret arbejdsmarked for husligt ansatte.
Ca. 500 læger havde sendt autorisationsansøgninger for at få job i det danske sygehusvæsen. Den dag i dag står de i venteposition, på trods af, at højtkvalificeret arbejdskraft er en mangelvare i sundhedssystemet – og at udenlandsk arbejdskraft netop kan være med til at løse den udfordring.
Rendyrket protektionisme? Absolut. Men set med Børsens og Steen Bocians briller er Danmark en lille åben økonomi, der elsker frihandel.
Læs mere om protektionismen i Danmark her.
André Rossmann