En undersøgelse viser, at op mod 25 pct. af befolkningen føler sig ekskluderet af det digitale samfund, skriver opinionsredaktør Palle Weis i Jyllands-Posten.
”Digitalisering har gjort ufatteligt mange ting nemmere, men det er også med digitaliseringen som i det gamle digt om ’Troldmandens lærling’ – hele butikken satses i en forblændet tro på digitaliseringens lyksaligheder, uden der nødvendigvis er nogen, der har blik for dem, der ikke mestrer det, eller gør sig den ulejlighed at forklare nødvendigheden.
Sådan er det f.eks. med MitID. Mange står og stirrer fremad mod fremskridtet, ny teknologi, øget digitalisering, mens resten efterlades til sig selv i den digitale jungle hjælpeløse med frygten for at komme til at trykke på noget forkert.
Som det fremgik af avisen mandag, har tænketanken Justitia i en analyse kortlagt, at op mod en !erdedel af befolkningen er digitalt udfordret og føler sig hægtet af udviklingen. Det truer retssikkerheden, mener tænketanken, men ud over det skaber det også en enorm ulighed, fordi det typisk er svage samfundsgrupper og ikke overraskende ældre, der hægtes af. Og det er simpelthen ikke anstændigt”.