3 fede steder du bare må opleve

Svalbard er ét af stederne på vores liste. Foto: Llyod Woodham CC0 1.0

Menneskets medfødte nysgerrighed har altid ført dem ud på opdagelsesrejser rundt omkring i verden for at afdække nye steder, dyrearter og flora. I dag bliver der stadig udført et stort antal videnskabelige ekspeditioner, hvor der for eksempel bliver optalt hvaler, kortlagt migrationsruter og undersøgt isbjørnens overvintringsmønstre og de er som regel forbeholdt videnskabsfolk og andre mennesker med et relevant formål for ekspeditionen. Det er dog muligt at komme med på ekspeditioner som et almindeligt menneske uden erfaring og i denne artikel skal du høre hvordan og hvor, du kan rejse hen. En ekspedition er en spændende rejse med et formål og du kommer til at opleve nogle helt fantastiske steder, som andre ikke lige får adgang til. Ekspeditioner foregår som regel på havet ved hjælp af skibe og i Danmark har vi også en del ekspeditionsskibe både i Forsvaret, det danske skoleskib Georg Stage, og i privat regi.  

Vær godt forberedt

Sommetider kan disse ekspeditioner godt være virkelig lange og fyldt med endeløse dage alene på havet. Folkene om bord tager som regel nogle foranstaltninger for at sikre sig, at de kan få tiden til at gå. De tager for eksempel gode bøger med, spiller kort eller lytter til podcast. Når man taler om podcasts, så er der virkelig mange interessante podcasts derude. Der er noget for enhver genre, uanset om du gerne vil lytte til Benjamin Spragg tale om de forskellige aspekter af poker, dykke ned i lidt True Crime med den populære podcast Mørkeland, eller lytte til en god debat om musik. Der er ofte også plads til at motionere, lave yoga eller på anden vis holde sig i form, og så går meget af tiden selvfølgelig med forberedelse.

Turen går til Svalbard

Svalbard er en norsk øgruppe, der ligger i Nordishavet. Havet bliver også kaldt Ishavet og er det mindste af de fem verdenshave. Svalbard øgruppen omfatter alle øer, skær og holme i et samlet areal på 62.050 kvadratkilometer. Ved sidste optælling i 2012 boede der 2.642 mennesker i Svalbard og de største øer er Nordøstlandet, Edgeøen, Spitsbergen og Bjørneøen. Interessant nok så er Svalbard en del af det norske kongerige, men området er ikke underlagt de samme love som resten af Norge. Svalbard er rå, arktisk natur, hvor du kan opleve isbjørne, sæler og et rigt dyre- og fugleliv samt det smukke nordlys. Det er både muligt at komme dertil med rigtige ekspeditionsskibe, hvor du kan være med til at kortlægge flora og fauna og opleve området fra et helt unikt perspektiv, men du kan også tage dertil med forskellige rejsebureauer. Her kan du opleve hundeslæderejser over den arktiske is, kajakture i det frysende hav, og fantastiske fotomuligheder.   

Oplev det fantastiske Galapagos

Galapagos er et andet, øde område, der helt sikkert er et besøg værd. Foto: Amy Perez CC0 1.0

National Geographic har en flåde af ekspeditionsskibe, der er mulige at komme på, og et af disse skibe lægger ruten forbi Galapagosøerne. Denne øgruppe består af 19 vulkanske øer, der ligger spredt ud over Stillehavet nærmere betegnet vest for Ecuador. Galapagosøerne er nok mest kendte for de karakteristiske kæmpeskildpadder, der bor på øen. Hvis man tager med National Geographic på ekspedition, så kommer man til at rejse med skibet National Geographic Endeavour II, der er lastet med kajakker, paddleboards og andre remedier, der gør det muligt at komme helt tæt på øerne. Man kommer til at lære alt om dyrelivet på øerne med et videnskabeligt udgangspunkt og man kommer helt tæt på de store skildpadder og får viden om, hvilke tiltag der bliver taget for at sikre artens overlevelse.

Tag til Antarktis

Et andet meget anbefalelsesværdigt sted er Antarktis. Det store kontinent har en midte, der ligger tæt på den geografiske sydpol. Temperaturen er konstant lav året rundt og i juni, som er vinterperioden på Antarktis, er der mørkt døgnet rundt. Til gengæld er der lyst døgnet rundt i december, som er sommerperioden. Det er også muligt at tage på ekspedition hertil og hvis du vælger at gøre det, så får du en oplevelse for livet. Selvom der er under frysepunktet hele året rundt og man derfor skulle tro, at hele det kæmpestore område er fyldt med is og sne, så er der faktisk områder, hvor luftfugtigheden er så lav, at der ikke kan samle sig is og sne. Disse dale er nogle af de tørreste og mest støvede steder på jorden.

Antarktis er også hjemsted for Mount Erebus, som er verdens mest sydlige, aktive vulkan. Her ligger også en såkaldt lavasø, der på trods af de meget kolde omgivelser, har indehold flydende lava i mange hundrede år.

Slutteligt så er der hele 30 forskellige lande, der har 80 forskningsstationer spredt rundt omkring på kontinentet. Om sommeren bor der omkring 4000 mennesker på disse stationer, mens der om vinteren, når naturen og vejret viser sig fra sin barskeste side, kun bor omkring 1000 mennesker.

Træk i ekspeditionsudstyret

Det er muligt at besøge alle disse steder og tage del i ekspeditionerne og det er helt sikkert en oplevelse for livet.