En 33-årig mand blev i en særlig sag om hvidvask af virtuel valuta, de såkaldte bitcoins, 18. februar 2019, ved Retten i Hjørring idømt en straf på i alt 4 år og 3 måneders fængsel. Også to andre mænd er idømt straf i sagen.
Den 33-årige mand erkendte i Retten, at han i flere tilfælde havde modtaget større pengebeløb, som han vidste stammede fra strafbare forhold. Disse beløb blev af den 33-årige vekslet om til virtuel valuta, de såkaldte bitcoins, og derpå sat ind på en konto i en udenlandsk bank. Derfra blev de så efterfølgende hævet af eller overført til de medgerningsmænd, der havde forsynet den 33-årige med pengene i første omgang.
Sådan rullede politiet sagen op
Sagen startede, da politiet fik en anmeldelse om, at to gerningsmænd igennem det seneste halvandet år havde afpresset en person, en 44-årig mand, økonomisk ved, at personen hver måned skulle betale penge til den ene af gerningsmændene. I forbindelse med afpresningen fik gerningsmændene udleveret personens nem-id med tilhørende kode med det formål at kunne misbruge afpressedes persons identitet til at opnå yderligere økonomisk udbytte.
Forløbet kulminerede efteråret 2017, da personen henvendte sig til politiet for at anmelde sagen.
I forbindelse med efterforskningen blev der ydermere konstateret, at der i forurettedes mands navn var optaget diverse lån samt misbrugt betalingskort i hans navn.
”Via efterforskningen af kortmisbrug fandt vi frem til en bankkonto i en udenlandsk bank, hvorpå der sås at være overførsler i Bitcoin fra den 33-årige mand,” forklarer lederen af politiets efterforskning, politikommissær Troels Jul Kjærgaard.
Derpå gjorde politiet det, at man via efterforskning fik identificeret den 33-årige mand, som blev varetægtsfængslet under efterforskningen. I samarbejde med politiets nationale enhed for it-efterforskning, NC3, blev pengene, som var omvekslet til Bitcoin, sporet tilbage til den 33-åriges konto i udlandet.
Politiet patruljerer også digitalt
Sagens forløb og udfald vækker tilfredshed hos efterforskningslederen, politikommissær Troels Jul Kjærgaard.
”For os sender den her sag et klart signal om, at politiet også er til stede digitalt. Vi har kompetencerne, og vi er villige til at prioritere resurserne til at efterforske komplekse sager på internettet, og man kan heller ikke dér som kriminel vide sig sikker,” siger politikommissæren.
De øvrige medgerningsmænd i sagen, to mænd på 44 og 32 år fra Nordjylland, blev idømt 2 år og 3 måneders og 1 års og 3 måneders fængsel for vold og afpresning. De er endnu ikke idømt straf for deres andel i den efterfølgende økonomiske del af sagen.