33-årig tiltalt: Påstod han kunne slette andres gæld

Af Jens Fuglsang Edelholt

En 33-årig mand er blevet tiltalt af SØIK for at lokke penge ud af folk, der troede, at manden kunne slette deres skattegæld. En 58-årig mand er tiltalt for at agere mellemmand i sagen, hvor en række personer blev snydt.

I løbet af en periode fra efteråret 2018 og et år frem lykkedes det en 33-årig mand at lokke store beløb fra en række forskellige personer med løfte om, at han kunne få deres skattegæld til at forsvinde. Manden påstod over for sine ofre, at han havde adgang til Skattestyrelsens it-systemer og dermed kunne slette deres gæld til Skattestyrelsen, hvis han fik penge for det. I alt franarrede han 720.625 kroner fra en række personer, ligesom han forsøgte at få andre til at betale yderligere 361.000 kroner.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) har på den baggrund tiltalt manden for bedrageri. Han er derudover også tiltalt for forsøg på momssvindel, fordi han forsøgte at hjælpe ejeren af en virksomhed ved at fremstille falske fakturaer for mere end fire millioner kroner for manden.

I sagen er en 58-årig mand ligeledes tiltalt for at have fungeret som mellemmand. Han har hjulpet med at finde personer, der ville have slettet deres skattegæld, og han er derfor tiltalt for forsøg på databedrageri.

Det oplyser Per Fiig, der er fungerende statsadvokat hos SØIK.

»Uanset om man forsøger at snyde det offentlige, eller om man snyder private ved at lade som om man kan snyde det offentlige, er det i sagens natur noget, vi ser på med stor alvor. Det er også derfor, at der i en sag som denne har været ydet en stor efterforskningsindsats for at komme til bunds i, hvad der foregik,« siger Per Fiig.

En tredje person i sagen er tiltalt for at have betalt 469.625 kroner til hovedmanden i den tro, at han derved ville få slettet gæld til Skattestyrelsen på mere end syv millioner kroner.

Hos Skattestyrelsen advarer fagdirektør Steen Bechmann Jacobsen mod at tro på, at man kan få slettet sin gæld hos Skattestyrelsen uden om skattesystemet.

»Vi møder fra tid til anden forestillingen om, at man som borger kan få hjælp til at slette sin gæld til skatteforvaltningen, og vi modtager løbende anmeldelser og tips om disse muligheder, som i alle tilfælde undersøges til bunds. Man skal ikke tro på, at man kan lykkes med at få slettet sin gæld til skatteforvaltningen. For det kan man ikke. Gælden består i skattesystemet, indtil den er betalt på legale vilkår. Man kan næsten sige til sig selv: Det lyder for godt til at være sandt – og det er det også. Jeg vil derudover stilfærdigt påpege, at straffen for denne type forbrydelser er hård og konsekvent«, siger Steen Bechmann Jacobsen.

Sagen forventes at komme for Retten i Randers, men er endnu ikke berammet.