35.000 kroner i bøde til chauffør i pirattaxa i Esbjerg
Syd- og Sønderjyllands Politi understreger, at der både er risiko forbundet med at køre piratkørsel og at sætte sig ind i en pirattaxa.
Det er ikke uden risiko at være taxapirat – og køre ulovlig hyrevognskørsel i nattelivet.
Det måtte en 25-årig mand fra Esbjerg erkende tidligere i år.
Han blev standset af en politipatrulje nytårsaften med tre passagerer i sin privatbil i byens centrum.
Det endte med at blive en tilståelsessag, hvorefter der dumpede en bøde ind i den unge mands e-boks på hele 35.000 kroner for at have overtrådt taxiloven.
Travlhed i nattelivet
– Det er snart weekend. I tilgift er løn, uddannelsesstøtte m.m. tikket ind på kontoen, hvilket er lig med travlhed i nattelivet. Vi ved, at det kan være bøvlet at finde transport hjem, fordi alle skal bruge en taxa samtidig. Men ventetiden er at foretrække frem for at skele til pirateri, opfordrer vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Forebyggelsessekretariatet i Syd- og Sønderjyllands Politi.
Lad være
Han peger i den forbindelse på, at der både er risiko forbundet med at være taxapirat og passager hos piraterne.
– Som pirattaxa-chauffør risikerer du at få en stor bøde. Som passager er du med til at holde gang i en ulovlig branche, der i modsætning til de autoriserede taxaer for eksempel ikke afregner skat, ikke har tilladelser, forsikringer m.m. i orden, lige som køretøjet typisk heller ikke er godkendt til taxakørsel. Og du risikerer i tilgift at blive snydt for store beløb, for eksempel ved, at du får franarret dit dankort og afluret din pinkode, tilføjer Chr. Østergård.
Syd- og Sønderjyllands Politi modtog i 2018 fire anmeldelser om pirattaxakørsel, hvoraf det er lykkedes at sigte en person i en af sagerne.
– Skal vi dette problem til livs, kræver det dels, at borgerne anmelder ulovlig taxakørsel til myndighederne, dels at borgerne vælger pirattaxaerne fra, pointerer vicepolitiinspektøren.