57-årig kendt skyldig i millionsvindel med corona-hjælpepakker

Af Jens Fuglsang Edelholt

En 57-årig mand fra København er i dag af Københavns Byret kendt skyldig i svindel for mere end 1,6 mio. kroner med offentlige midler af særlig grov karakter og for grov dokumentfalsk, da han har forsøgt at få udbetalt midler fra flere af de hjælpepakker, som Folketinget har vedtaget som følge af COVID-19-epidemien. Byretten forventes at fastsætte straffen i sagen den 25. november.

Københavns Byret har i dag kendt en 57-årig mand fra København skyldig i at svindle sig til udbetalinger fra flere af de hjælpepakker, der er vedtaget af Folketinget for at holde hånden under danske virksomheder som følge af COVID-19-epidemien.

Ved hjælp af falske ansættelseskontrakter, urigtige oplysninger om aflyste arrangementer og vildledende oplysninger om virksomheders omsætning forsøgte manden uberettiget at få udbetalt mere end 1,6 mio. kroner i tilskud fra hjælpepakkerne.

Lisbeth Jørgensen, der er specialanklager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket og tiltalt manden i sagen, er tilfreds med, at manden nu er kendt skyldig. Byretten forventes at fastsætte straffen den 25. november.

»Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der med offentlige midler skal holde hånden under dansk økonomi i en meget svær situation. Det er alvorligt, når man snyder med de hjælpepakker, der skal hjælpe samfundet igennem en krisesituation, og derfor er jeg tilfreds med, at han er blevet fundet skyldig af retten,« siger Lisbeth Jørgensen.

LÆS OGSÅ:  Tyskland lukker grænsen til Danmark

SØIK har indtil nu modtaget 141 anmeldelser om svindel med hjælpepakkerne. Anmeldelserne kommer både fra Erhvervsstyrelsen, der udbetaler midlerne, samt fra Hvidvasksekretariatet, der modtager underretninger fra banker om mistænkelige forhold.

Anmeldelserne, hvoraf hovedparten er videresendt til efterforskning i de enkelte politikredse, vedrører et samlet beløb på omkring 48 mio. kroner, mens der til dags dato er beslaglagt mere end otte mio. kroner. Dele af den anmeldte svindel er blevet opdaget, før der skete udbetaling.