69 pct. af Spaniens coronadødsfald er sket på plejehjem

Arkivfoto.
I Spanien har coronaen fortsat et stramt tag om samfundet. Værst ser det ud på landets plejehjem.

Ifølge det spanske sundhedsministerium er i alt 3.059.082 indbyggere testet positive for COVID-19, og 28.646 er døde.

Allerhårdest ramt er de spanske offentlige og private plejehjem. Her har i alt 19.672 mennesker mistet livet til COVID-19 eller sygdomme med lignende symptomer, viser tal fra uafhængige regioner (las comunidades autónomas). Det svarer til hele 69 procent af alle officielle coronadødsfald.

Læger uden Grænser har hjulpet til på næsten 500 plejecentre under den mest akutte del af pandemien. Her hjalp hold af sundhedspersonale med at forebygge og kontrollere sygdommen, med at lave regler, så beboere og personale kunne holde afstand, og med, hvordan man bruger værnemidler. Men ifølge Læger uden Grænser er det ikke blevet prioriteret at få syge på plejehjem indskrevet på hospitalet eller andre passende plejecentre, som kan møde deres behov. I steder har plejehjemmene været tvunget til at tage sig af deres beboere med COVID-19. Pleje, som de ikke har været godt nok klædt på til at kunne håndtere trods gode intentioner.

”På plejehjemmene mangler der ressourcer, systemer, træning og ansvar for den nødvendige medicinske hjælp, som borgerne skal have. Der har ikke været nogen akut, tilstrækkeligt livreddende handling koordineret mellem plejehjemmene og sundhedssystemet,” siger Ximena Di Lollo, som er læge og koordinator for Læger uden Grænsers indsats på plejehjemmene i Spanien.

LÆS OGSÅ:  Gudstjeneste med ’sten i skoen’

”Ældre mennesker bør være centrum for COVID-19-indsatsen, så de er garanteret en særlig, hurtig og værdig behandling,” siger Ximena Di Lollo.

I alt har der ifølge det spanske sundhedsministerium været over 27.000 dødsfald på plejehjem under coronapandemien.