78-årig dømt tre år og ni måneders fængsel

Af Jens Fuglsang Edelholt

En 78-årig mand har tilstået at have stillet sin virksomheds konto til rådighed for andre, der overførte store millionbeløb til udlandet. Han er i dag blevet idømt tre år og ni måneders fængsel ved Retten i Roskilde.

En ældre mand på 78 år fra Københavnsområdet er i dag ved Retten i Roskilde blevet idømt tre år og ni måneders betinget fængsel i en sag om hvidvask for næsten 50 millioner kroner.

Manden tilstod i dag i retten, at han – mod betaling på 461.000 kroner –  som direktør og ejer af et VVS-firma stillede sit NemID og selskabets konto til rådighed for andre, der lod et større millionbeløb løbe igennem virksomheden og videre til udlandet.

Den dømte har til politiet forklaret, at han på en byggeplads mødte en polsk mand, som manglede en bankkonto, og at han stillede sit NemID og sit selskabs konto til rådighed for ham. Herefter blev 41,5 millioner kroner via VVS-firmaet overført til et selskab i Polen, ligesom 7,8 millioner kroner blev indsat og overført til en række andre selskaber.

Manden burde have indset, at formålet med overførslerne af de mange millioner af kroner var at skjule pengenes ulovlige oprindelse, siger senioranklager Nathalie Ghiorzi Elias fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der har efterforsket og rejst sagen ved retten.

»Jeg vil gerne advare alle, der tror, at man risikofrit kan stille sin konto og sit NemID til rådighed for andre. Det kan man ikke, og det skal man ikke, da det koster en fængselsstraf, hvis man hjælper kriminelle med at hvidvaske penge f.eks. ved at skjule penge fra kriminalitet i udlandet,« siger Nathalie Ghiorzi Elias.

Sagen trækker tråde til en række andre sager og selskaber, hvoraf der allerede er faldet dom i to sager. Her blev en 40-årig mand midt i august idømt halvandet års fængsel for hvidvask, mens en anden mand sidst i august blev idømt tre et halvt års fængsel for hvidvask. Derudover er der rejst tiltale mod yderligere 6 selskaber og selskabernes direktører, og SØIK mener, at der i alt er tale om hvidvask for mere end 100 mio. kroner i sagskomplekset.

Den 78-årige fik helt undtagelsesvist en betinget fængselsstraf på grund af helbredsmæssige årsager og hans høje alder.

Derudover blev selskabet idømt en bøde på 24.800.000 kroner og fik konfiskeret 398.307 kr., ligesom der blev konfiskeret de 461.304 kroner, som den 78-årige fik i betaling for at stille sin konto til rådighed.

Næste sag i sagskomplekset begynder ved Retten i Kolding den 15. januar 2021.