Site icon 24NYT

900 sigtelser årligt: Nu er det højsæson for farlige uheld med ukrudtsbrændere

De senere år er ukrudtsbrændere blevet stadig mere populære, men forkert brug og uopmærksomhed fører alt for ofte til omfattende skader og sigtelser fra politiet. Og med et aktuelt tørkeindeks på 9.0 ud af 10 er der ekstra grund til at være opmærksom, viser tal fra Rigspolitiet og DMI, som Gjensidige har analyseret.

Kun en tåbe frygter ikke haven. Sådan lyder et gammelt ordsprog, der især er rettet mod det evigt-voksende ukrudt i alle hjørner og sprækker af enhver have.

Og derfor er ukrudtsbrændere de senere år blevet fast inventar i rigtig mange redskabsskure i Danmark, hvor de bliver taget frem i takt med, at solens stråler sætter fart på væksten af uønskede planter.

Men selvom ukrudtsbrændere er populære, er de også hvert år skyld i rigtig mange ulykker med omfattende materielle skader. Og netop nu er der ekstra grund til at være opmærksom, da det er højsæson for sigtelser for uforsigtig omgang med ild under beredskabsloven, hvilket politiet har pligt til at håndhæve, når havearbejdet går galt.

Det viser nye tal fra Rigspolitiet, som Gjensidige har gennemgået.

Hvor der i 2021 blev foretaget 857 sigtelser for uforsigtig omgang med ild, stod perioden april til juli alene for knap halvdelen af sigtelserne, mens det samlede antal er steget med godt 75 procent siden 2017.

Og selvom sigtelserne ikke allesammen er direkte forbundet med ukrudtsbrændere, giver det alligevel et meget godt billede af problemet med dem, vurderer Henrik Sagild, der er direktør for Skade i Gjensidige.

”Vi ser desværre hvert år en hel del uheld i forbindelse med ukrudtsbrændere, og i flere tilfælde er der tale om ganske omfattende skader, fordi ilden tager fat i bebyggelse og breder sig hurtigt i de tørre omgivelser,” siger Henrik Sagild, der især tilskriver uopmærksomhed og forkert brug, som den mest udbredte årsag til ulykker.

”Alt for mange tror, at det handler om at brænde ukrudtet helt væk, men i virkeligheden skal det bare svitses i kort tid. Det er den ene årsag til en del uheld og den anden er uopmærksomhed, hvor ukrudtsbrænderen bliver brugt i nærheden af plankeværk og garager, og ved bare kort tids uopmærksomhed, så starter en reel brand,” siger Henrik Sagild.

Risikoen for ulykker er især høj i de områder i Danmark, der er ramt af tørke, og ifølge DMI er tørkeindekset på 9.0 ud af 10 disse dage.

Exit mobile version