Siden begyndelsen i 2016 har syv forskellige virksomheder i HatchIT Lab fået mere end 9,1 millioner kroner i støtte fra forskellige fonde og støtteprogrammer. Studenteriværksættermiljøet HatchIT Lab er forankret på Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet.
Innovationsfonden, Markedsmodningsfonden, Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrations Program. Listen over fonde og støtteprogrammer, hvorfra de mange start-ups har fået tildelt støttemidler til udvikling af deres virksomheder, er lang.
En af de virksomheder, der har fået tildelt støtte er teknologivirksomheden Ceptu. Virksomheden er på to år gået fra tre til 12 medarbejdere. De står bag værktøjet FieldSense; en app der giver landmænd opdateringer om sundhedstilstanden på deres afgrøder via højtopløselige fotos fra satellitter.
– For os har er det en stor fordel at sidde i HatchIT Lab, fordi vi sidder tæt på iværksættere, der ligesom os baserer deres virksomhed på tung viden og teknologi. Vi er forskellige virksomheder, men ikke mere end at vi har meget at vinde ved at sparre med hinanden omkring ansøgninger, fonde, rammer og regler for at søge kapital udefra, siger John Smedegaard, der er direktør i Ceptu.
Virksomhederne er alle en del af HatchIT Lab, som er et Aarhus Universitets fagnære studentervæksthuske. HatchIT Lab er forankret på Institut for Datalogi.
Tæt på fagmiljøer
En anden fordel er HatchIT Labs tætte tilknytning til fagmiljøerne i IT-byen Katrinebjerg, hvor Institut for Datalogi holder til, mener John Smedegaard:
– Det, der gør HatchIT Lab unikt, når man sammenligner med andre iværksættermiljøer i Aarhus er, at vi har muligheden for at søge sparring og rådgivning hos universitetets eksisterende netværk af forskere, undervisere og studerende, som sidder lige på den anden side af døren. Samtidig har vi et stort vidensmiljø til fri afbenyttelse, siger han og peger på INCUBA, AU Studentervæksthus og SPININ-programmet på Aarhus Universitetsom andre oplagte samarbejdspartnere.
En anden HatchIT Lab-virksomhed der har fået støttekroner, er MONTEM, som specialiserer sig i intelligent infrastruktur og internetforbundne, højteknologiske produkter. Her oplever stifter og medejer Christian Østergaard Laursen, stor brandingværdi og legitimitet ved at have adresse i HatchIT Lab:
– Det, at vi er en blanding af studerende og tidligere studerende fra Institut for Datalogi og har base i lokaler på Aarhus Universitet, betyder, at vi mærker en stor velvilje, når vi er rundt og præsentere vores virksomhed for fonde, virksomheder og samarbejdspartnere. At være en del af HatchIT Lab har betydet, at vi kunne starte MONTEM i nogle trygge rammer, hvor der har været plads til at udvikle virksomheden fra bunden af. Vi har haft adgang til netværk, kompetencer, viden og udstyr som gør, at vi har et rigtig godt fundament at drive MONTEM videre på, når vi en dag forlader HatchIT Lab.
Også universitetet ser en fordel i at de unge iværksættere arbejder med deres ideer og start-ups helt tæt på forsknings- og uddannelsesmiljøerne.
– Ved at styrke mulighederne for at studerende kan afprøve deres iværksætterambitioner kan vi som universitet bidrage til at flere innovative ideer, produkter og services udvikles og prøves af i et miljø der sikrer at de studerende kan følge deres igangværende uddannelse. Samtidig giver et iværksættermiljø som HatchIT Lab en hel masse tilbage til universitetsmiljøet idet der skabes relevante studiejobs, partnerskaber med forskning og industri samt et generelt positiv aftryk på studie- og læringsmiljøet på instituttet, siger Søren Poulsen, specialkonsulent på Institut for Datalogi.