Site icon 24NYT

Årets Landsby 2020: ”Vi er ikke særlig mange mennesker, men vi fylder meget i landskabet”

Der blev serveret lokalbrygget øl, da bedømmelseskomitéen bag Årets Landsby var på besøg hos den vestsjællandske finalist Bjergsted.

Under mantraet ”Ingen kan alt, men alle kan noget, og sammen kan vi mest” har den lille landsby Bjergsted brugt krisen til at komme endnu tættere på hinanden. Søndag bød landsbyen velkommen til bedømmelseskomitéen bag Årets Landsby.

– Hvorfor lede alle mulige andre steder, når det helt rigtige er lige her?

Ordene kommer fra Mathilde, der står på toppen af Bjergsted Bakker i selskab med komitémedlemmer og landsbyboere. Hun er en af landsbyens hjemvendte børn, som med sin familie har besluttet sig for at skabe sit liv lige her i de vestsjællandske bakker.

I dag er det Bjergsteds tur til at gøre sine hoser grønne. Landsbyen i Kalundborg Kommune er nemlig en af tre finalister til Prisen Årets Landsby 2020. Det er anledningen til, at bedømmelseskomitéens seks medlemmer i dag står på en vindblæst bakke med udsigt over Nekselø Bugt og lytter til Mathildes fortælling.

Bedømmelseskomiteen, som tæller repræsentanter fra Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit og har en tidligere minister som formand, nemlig Carsten Hansen, der er tidligere by-, bolig-, og landdistriktsminister.

Men det er børnene, der er fokus på i dag – både de unge og de gamle. ”Bjergsteds børn” kalder de lokale selv de børn, som er vendt hjem, og de, der stadig er i gang med at vokse op i landsbyens favn. Ud af Bjergsteds 170 beboere er omkring 50 børn i skolealderen, og de farer efter komitéen i bakkerne, spiser pandekager over bål og spiller musik for gæsterne. Som en lokal beboer forklarer bedømmelseskomitéen: ”Det kræver en landsby at opfostre et barn”.

Bjergsteds børn har udgivet deres helt egen coronasang i fællesskab med nogle af Bjergsteds voksne. Sangen ”Hvad er det, der sker” er ”sunget af børn til børn om alt det som sker omkring dem i denne skøre Coronatid”, som der står på Youtube, hvor sangen i skrivende stund er set over 22.000 gange.

Til fællessang med Philip Faber

Men alt det sker langt senere. Dagen begynder på Smedens Eng, Centrum i landsbyen, som bedømmelseskomitéen når frem til ved at krydse en privat have til lyden af prustende heste og med et levende grønt tag over hovedet.

På engen blander stemmer fra børn og voksne sig i røgen fra de bål, hvori smedejernspander ligger jern til de velkomstpandekager, landsbyen byder sine gæster denne eftermiddag. Smedens Eng var helt central i landsbyens sociale liv, efter statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned. Pp coronaens betingelser begyndte landsbyens beboere at mødes hver morgen på engen for at synge fællessang med DR’s sangstjerne Philip Faber.

– Så fik man slået en sludder af, og børnene kunne hilse på deres kammerater. Desuden fik de en ordentlig begyndelse på deres hverdag, som jo ikke var med skole i den periode, fortæller en af landsbyens beboere Nana Winther.

Som en af årets tre finalister har vestsjællandske Bjergsted udmærket sig i særlig grad under temaet: Hvordan kommer landsbyernes fællesskaber gennem en krise? I år har Årets Landsby-prisen nemlig stået i coronakrisens tegn. For i en forandret virkelighed med afstand og usikkerhed er landsbyernes fællesskaber vigtigere end nogensinde.

Selvom Bjergsted med sine omkring 170 indbyggere er den mindste af årets tre finalister, har størrelsen bestemt ikke begrænset landsbyens virkelyst under coronanedlukningen, forklarer Nana Winther. Her har fællesskabet ageret på trods af krisens begrænsende restriktioner.

– Vi er ikke særlig mange mennesker, men vi fylder meget i landskabet, siger hun.

Påskeæg med plastikhandsker

To søstre i skolealderen, Katrine og Nanna, træder frem foran bedømmelsekomitéens medlemmer med et vigtigt budskab.

Lige inden har bedømmelseskomitéen lagt øre til drømme om et lokalt kontorfællesskab, der skal indrettes på toppen af en beboers hus. Projektet har været undervejs i to år, er blevet finpudset i mange aftener under nedlukningen og har i dag fået midler fra både Realdanias Underværker og Nordeafondens Her bor vi-pulje.

Nu er det pigernes tur. I påsken fik de en idé. På gåtur mødte pigernes mor en af landsbyens beboere, der bor alene, langt fra sin familie. Historien gjorde indtryk på dem.

– Vi tænkte på, hvor heldige vi var at være tre søskende, der havde hinanden under nedlukningen. Derfor spekulerede vi over, hvordan vi kunne skabe noget påskestemning for de andre i byen. Og så fik vi idéen til påskeæggene, forklarer den ældste af to de, Nanna.

Sammen med deres sidste søster besluttede de at sende en hilsen til alle de landsbyboere, der bor alene og ikke kunne få besøg i påsken. Med plastikhandsker lagde søstrene tre små påskeæg i poser og delte dem ud fra dør til dør i landsbyen.

– Det gjorde os glade at se, hvor glade de blev. At vi var med til at gøre noget ekstra for at samle byen, selvom vi var hver for sig. For at vise, at vi stadig var der for hinanden, fortæller Nanna.

Ånden fra Bjergsted

Der er lokalbrygget øl på hanerne, mens dagens varmeste eftermiddagssolstråler bader hele Smedens Eng i lys. Bedømmelseskomitéen har set naturbørnehave, lyttet til livemusik, hvor børn fra Bjergsted opførte ”Hvad er det, der sker” og udløste fællessang og klapsalver fra hele følget af bedømmelseskomité og lokale beboere.

Blandt mængden, som blander sig på Smedens Eng, går 33-årige Anna Bjerning Berg Andersen sammen med sin kæreste. Hun er en af Bjergsteds Børn, som er fløjet fra reden. Siden hun flyttede som 20-årig har hun blandt andet været forbi København, men bor i dag i Holbæk.

– Det er meget specielt at komme tilbage tretten år efter, jeg flyttede, og opleve, at det stadigvæk meget er det samme. Det samme initiativ og den samme gejst. Selvom der er kommet nye til byen, er det som om, at ånden i Bjergsted fortsætter. Det er helt specielt, siger hun og tilføjer:

– Derfor vil jeg også gerne tilbage, for det er her, dét kan findes. Jeg har ledt i København og andre steder, men det fællesskab, jeg søger, er her.

Bedømmelseskomitéen besøgte Bjergsted den 6. september 2020.

Fakta:

I finalen til Årets Landsby er Haastrup i Faaborg-Midtfyn kommune, Bjergsted i Kalundborg kommune og Borris i Ringkøbing-Skjern Kommune, som vil få besøg af komiteen fredag den 11. september. Derefter vil komiteen tage stilling til, hvilken landsby der bliver kåret som Årets Landsby 2020.

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. I år uddeles den for 24. gang. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit.

Exit mobile version