Advokat idømt fængsel

Af Jens Fuglsang Edelholt.

En 66-årig advokat fra København er ved Københavns Byret blevet idømt to års fængsel for at lade 10 millioner strømme gennem sin klientkonto. En 53-årig mand er i samme sag idømt halvandet års fængsel for moms- og skattesvindel.

I et lille års tid fra november 2013 til august 2014 strømmede mere end 10 mio. kroner fra to virksomheder ind på en københavnsk advokats klientkonto. Herefter blev pengene i stort omfang hævet kontant, overført til ukendte konti i både Danmark og udlandet samt overført til virksomhedens ejer og hans familie.

Men advokaten måtte have indset, at pengene stammede fra kriminalitet. Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der rejste en sag mod både advokaten og ejeren af virksomhederne.

I dag fulgte Københavns Byret den vurdering og dømte den 66-årige advokat to års betinget fængsel. Ejeren af virksomhederne blev dømt halvandet års betinget fængsel for moms og- skattesvindel, da der hverken blev betalt moms eller skat af den del af virksomhedens indtjening eller omsætning, som passerede advokatens klientkonto.

Derudover havde virksomhedsejeren indsat stråmænd som stiftere og direktører i virksomhederne, men retten var enig med SØIK i, at han var den reelle ejer. Det oplyser Lisbeth Jørgensen, der er specialanklager hos SØIK.

»Det er særligt groft, når personer, der som en advokat har et særligt tillidshverv, indgår i et svindelforetagende og hjælper kriminelle med at skjule penge fra deres aktiviteter. Jeg er derfor tilfreds med, at retten har dømt ham for hæleri. Og jeg mener også, at det er helt på sin plads – som anklagemyndigheden også havde krævet – at advokaten får frataget retten til at praktisere som advokat,« siger Lisbeth Jørgensen.

LÆS OGSÅ:  Sådan får du 3 gratis advokat tilbud

Advokaten blev efter straffelovens §290, stk 2 dømt for hæleri og forsøg på hæleri af ca. 10 mio. Ejeren af virksomhederne blev efter straffelovens §289 dømt for at have unddraget staten moms og skat med ca. fem mio. kroner.

Virksomhedsejeren blev derudover idømt en tillægsbøde på 5,1 mio. kroner.