Ældre snydt af falske bankmænd

Høng, Kalundborg / Kirke-Såby-Lejre

Kl. 17.28 og kl. 17.30 i går modtog politiet to anmeldelser fra ældre medborgere, som var blevet snydt af personer, der havde udgivet for at være bankpersonale.

Pårørende til en 87-årig kvinde fra Høng anmeldte, at den 87-årige kl. ca. 13.30 var blevet ringet af en fremmed mand, der oplyste, at der var sket noget mærkeligt på hendes bankkonto. Manden tilbød at sende en medarbejder, som skulle have dankort med tilhørende kode, så forholdet på bankkontoen kunne undersøges nærmere.

Kort efter telefonopkaldet dukkede en fremmed mand på den 87-åriges bopæl, hvor den falske bankmand fik udleveret dankort med tilhørende kode. Kl. 14.10 blev der så foretaget en uberettiget hævning af 15.000 kr. i en pengeautomat i Slagelse. Manden, der afhentede dankortet, blev beskrevet som: mand, ca. 25 år, iført mundbind, muligt kørende i en lille sort bil, hvor der befandt sig en anden person.

Næsten samtidig fik politiet også en anmeldelse fra et ældre ægtepar på 87 og 94 år fra Kirke-Såby, som også anmeldte, at de på et tidspunkt mellem kl. 10.00-11.00 var blevet ringet op af en fremmed mand, der udgav sig for at være en medarbejder fra deres pengeinstitut. Årsagen til opkaldet var nemlig, at der måske var sket noget mistænkeligt på parrets bankkonti, så den falske bankmand ville sende en tekniker, som skulle have udleveret parrets dankort, så bankkontoen kunne undersøges.

LÆS OGSÅ:  Pas på: Ældre borgere er målet for tricktyve

Kort efter dukkede en fremmed mand op, som fik udleveret et dankort med tilhørende kode. Herunder blev parrets lovet, at dankortet ville blive leveret retur senest kl. ca. 16.00, når der var blevet isat en chip i dankortet. Tilbageleveringen skete imidlertid ikke, hvorfor parret kontaktede deres pengeinstitut, som kunne oplyse, at der i alt var foretaget uberettigede hævninger på parrets konti for 34.000 kr.

Manden, der mødte op som bankens tekniker, blev beskrevet som: mand, dansk af udseende og dansktalende, 25-30 år, 175-185 cm høj, spinkel af bygning, brunligt hår, iført mundbind, sort skjorte og mørke cowboybukser.

Politiet har nu optaget anmeldelser om bedrageri i begge sager for at efterforske sagerne om grov udnyttelse af ældre borgeres tillid til personalet i deres pengeinstitutter. Politiet opfordrer dog til at være særdeles skeptisk ved disse telefonopkald og især, hvis telefonopkaldene sker uden forudgående aftale eller konkret anledning.

Endvidere er det heller ikke normalt, at bankpersonale afhenter et dankort ved problemer på en bankkonto, idet kortindehaveren altid vil skulle aflevere sit dankort eller andre betalingskort direkte til kortudstederen og ikke til tilfældige personer, der udgiver sig for at repræsentere kortudstederen.

Pårørende til ældre medborgere opfordres også til at tale med pårørende om denne form for bedrageri, herunder oplyse de pårørende om, at kortnumre, koder til dankort og f.eks. NemID sammen bankkontonumre er fortrolige oplysninger, som ikke bør udleveres til tilfældige personer.