Efter måneders tovtrækkeri er det langt om længe lykkedes EU og Storbritannien at nå til enighed om det fremtidige handelsforhold, når Storbritanniens EU-medlemskab udløber den 1. januar 2021. Dermed er danske virksomheder sikret adgang til Danmarks fjerde største eksportmarked. Det vækker glæde i Danmarks største erhvervsorganisation.
– Handelsaftalen er en tidlig julegave til dansk og europæisk erhvervsliv, der skaber mere klarhed og sikkerhed om det fremtidige handelsforhold til Storbritannien. Det er enormt vigtigt for de mange virksomheder og 67.000 danske arbejdspladser, der er direkte afhængig af eksport til Storbritannien, siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.
Handelsaftalen rydder told og afgifter af vejen og sikrer at virksomheder kan sende medarbejdere til Storbritannien, der vigtig for at fastholde kontakten til det vigtige britiske marked. Derudover er der klare rammer for transport og logistik og Storbritannien har forpligtet sig på at følge internationale standarder, når der vedtages ny produktlovgivning.
– EU og Storbritannien har givet håndslag på at opretholde lige konkurrencevilkår. Derudover skal danske virksomheder ikke forbi en toldmur, og det kan også stadig lade sig gøre at sende medarbejdere til Storbritannien. Når det så er sagt, så forlader Storbritannien EU’s indre marked og toldunion og samhandlen bliver langt fra så gnidningsfri, som vi har været vant til, siger Lars Sandahl Sørensen.
På det store stridspunkt om potentiel konkurrenceforvridning, såkaldt level playing field, har EU og Storbritannien aftalt ensartet niveau for statsstøtte, miljøforhold, arbejdsmiljø og forbrugerbeskyttelse. Hvis spillereglerne ikke bliver overholdt, kan modparten indføre told for at udjævne forskellen i konkurrencevilkårene.
– Handelsaftalen sikrer det fremtidige handelssamarbejde med Storbritannien. Det er helt klart i Danmarks interesse, men der kommer stadig til at være handelsudfordringer i fremtiden. Derfor opfordrer vi virksomhederne til at forberede sig hurtigst muligt, siger Lars Sandahl Sørensen.
Efter nytår vil dansk erhvervsliv blive mødt af nye benspænd i form af administrative byrder samt en række nye regler og procedure. Danske producenter af alt fra maskiner, elektronik til legetøj og fødevarer, skal ved årsskiftet opfylde nye produktkrav, der især er vanskeligt for virksomheder, som producerer flere forskellige steder i verden.
– Vi så selvfølgelig helst, at Storbritannien var blevet i fællesskabet. Ikke kun fordi det gør samhandlen lettere, men også fordi vi mister en vigtig allieret i EU, der også står med mange af de samme udfordringer som os, bl.a. i forhold til klima og den grønne omstilling. Nu skal vi videre i EU og hjælpe hinanden og i samarbejde med Storbritannien om at finde gode fælles løsninger på spørgsmål som klima og digitalisering, som går på tværs af grænser, siger Lars Sandahl Sørensen.
Handelsaftalen skal nu godkendes af EU’s Ministerråd og det britiske under- og overhushus, så aftalen kan træde i kraft provisorisk pr. 1. januar 2021. Grundet det sene tidspunkt for handelsaftalen vil Europa-Parlamentet først stemme om aftalen i det nye år. Handelsaftalen skal også ratificeres i EU-landenes nationale parlamenter, før aftalen er endelig godkendt.