Akademikere presser HK’er ud

Der sker en dyr og uhensigtsmæssig ’akademisering’ af almindelige administrative opgaver”, siger Ingrid Kryhlmand, fællestillidsmand for alle HK-ansatte på Københavns Universitet, til Berlingske.

På universitetet, der har 9.348 ansatte, er antallet af akademikere i administrationen tredoblet siden 1999, mens sekretærerne og de kontoruddannede er blevet beskåret med 42 pct.

I store dele af den offentlige sektor – i kommuner, regioner og statslige styrelser – er det gået den vej de senere år. Akademikere erstatter uddannet HK-personale. Men på universiteterne er det mest udtalt.

Glidningen til fordel for akademikerne skyldes ifølge Ingrid Kryhlmand to forhold.

Dels opfordrer Dansk Magisterforening direkte deres ledige medlemmer til at søge HK-job og så senere få dem konverteret til akademiske stillinger.

Og dels er lederne, der selv er akademikere, tilbøjelige til at ansætte nogen, der ligner dem selv.

Så snart en akademiker kommer ind i et administrativt job, så vil vedkommende forsøge at lave nye problemstillinger og rapporter og omdanne det til et akademisk arbejde.

Akademikere opfinder på den måde selv deres arbejdsopgaver og forsøger at højne dem til et andet niveau. De gider ikke udføre almindeligt administrativt arbejde, fordi det ofte keder dem.

 

Kommentarer