Alle tiders demokrati i Ukraine

Af Lars Hedegaard.

Gang på gang bliver vi belært om vigtigheden af at forsvare demokratiet i Ukraine. Meget tyder da også på, at det er under alvorligt pres.
Den 25. april tilbageholdt Ukraines sikkerhedstjeneste (SBU) den 25-årige socialist Bogdan Syrotiuk for påstået forræderi, og det er ingen spøg at blive fængslet i Ukraine. I januar døde den chilensk-amerikanske skribent Gonzalo Lira, mens han sad bag lås og slå i Volodymyr Zelenskijs rige.
Bogdan Syrotiuk har ikke kunnet finde en forsvarer og bliver nægtet den medicin, han tager mod for højt blodtryk. På et tidspunkt havde han held til at skaffe en advokat, men han trak sig med henvisning til faren ved at repræsentere en sådan mand.
Syrotiuk leder den trotskistiske organisation ”Den unge garde af bolsjevikiske leninister”, der i lige grad kritiserer Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskij og tager til orde for solidaritet mellem de russiske og ukrainske arbejdere. De ukrainske myndigheder siger, at de i hans hjem i Pervomais’k i det sydlige Ukraine bl.a. fandt et billede af Lev Trotskij.
Syrotiuk er tilknyttet World Socialist Web Site, der publiceres af Socialist Equality Party, hvis leder, David North, holder USA og NATO ansvarlige for at have startet den igangværende krig, men som også er en ”bitter fjende”af Putin og fordømmer hans invasion af Ukraine.
Som sagt, hvis man vil forsvare demokratiet i Ukraine, er der nok at tage fat på – ligesom i Rusland.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)