”America first” startede med Obama

En række forskere mener, at USA er på vej ind i en periode med isolationisme. Amerikanerne trækker sig tilbage fra verden og overlader den til andre aktører – godt hjulpet på vej af både en præsident og en befolkning, der er grundigt krigstrætte. Det var dog den tidligere præsident, Barack Obama, der indledte den isolationistiske kurs i amerikansk udenrigspolitik. Det skriver Berlingske.

Barack Obama trak USA ud af Irak og ønskede ikke at blande sig i den syriske borgerkrig. Især tilbagetrækningen fra Irak bliver af republikanerne brugt til at hævde, at Obamas beslutning dengang skabte grobunden for fornyet terror begået af Islamisk Stat.

Obamas bemærkning, da russerne gik ind med mere militær i Syrien, er blevet legendarisk i republikanske kredse, som ikke er fans af Obama. Den daværende præsident ønskede Rusland held og lykke og mindede om deres nederlag i Afghanistan.

Og to af Obamas tidligere sikkerhedsrådgivere skrev i 2017 følgende: »De liberale interventionister (tilhængere af, at USA agerer verdens politimand – red.) synes at have glemt, at vi ikke længere befinder os i 1990’erne. Katastrofale fejltagelser i Irak og i Libyen har undermineret amerikanernes villighed til at sætte værdier over interesser”, skrev Steven Simon og Jonathan Stevenson i 2016.

Udenrigspolitisk var Obama således realist, der indså, at der er grænser for, hvad USA kan gøre for at kontrollere verden.

Kommentarer