Et nærmere kig på Sundhedsstyrelsens seneste tal afslører, at antallet af personer, som er testet positive for klamydia, er faldet en smule fra 2016 til 2017. Det ændrer dog ikke på den kendsgerning, at tallet stadig er alt for højt. Sundhedsstyrelsen fortsætter da også med kampagner, der skal nedbringe antallet yderligere.
De nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen over klamydiatilfælde i Danmark er fra 2017, og disse tal afslører, at i 2017 blev mere end 32.000 danskere testet positive for sygdommen. Det lyder af rigtig meget, men faktisk er tallet lavere end året forinden, hvor 34.000 måtte på penicillinkur.
Mange er smittet uden at vide det
Man mener, at antallet af smittede med klamydia reelt set er væsentligt højere, end tallene viser. Man mener faktisk, at der årligt er omkring 50.000, som bliver smittet og derfor burde tage til lægen. Det er bare ikke lige alle, der får det gjort, hvorfor de officielle tal er lavere.
En plausibel forklaring på, hvorfor en del ikke visiterer lægen trods smitte, er, at mange af de smittede ikke mærker nogen symptomer.
Når de ikke kan mærke, at der er noget galt, antager de, at alt er i den fineste orden, og det er kritisk, da klamydia kan gøre kvinder sterile, sæt det ikke behandles i tide.
De unge er værst
Måske ikke så overraskende er det i særdeleshed de unge, der bliver smittet med klamydia. 8 ud af 10 tilfælde er således hos unge i alderen 15-29 år.
Jesper Jensen og Casper Schou, som står bag Temptations.dk, en side som hjælper danskere til et sjovere og mere sikkert sexliv, fortæller:
”Forklaringen på, hvorfor det primært er unge, som bliver smittet, er formentligt først og fremmest, at en del unge har mange sexpartnere. Unge går meget i byen og ender ofte med at være berusede, når de dyrker lagengymnastik. En beruset hjerne er som bekendt ikke den skarpeste, og det er ikke svært at forestille sig, at alkoholen er afgørende for, at de sommetider glemmer beskyttelsen i kampens hede.”
Hos Temptations.dk kan de besøgende finde hjælp til at beskytte sig seksuelt. Blandt andet er der en fin oversigt over, hvilke kondomer der findes på markedet.
Jesper Jensen og Casper Schou har i øvrigt flere forklaringer på, at det særligt er de unge, som rammes af klamydia
”En anden forklaring på, at det særligt er de unge, som rammes, er stensikkert, at rigtig mange unge i forvejen har sygdommen. Det vil helt naturligt også give flere nye smittede i det segment. Unge dyrker jo primært sex med unge,” udtaler Jesper Jensen og Casper Schou