Arabere advarer Biden: Vi ønsker ikke en ny Obama

Af Khaled Abu Toameh–  Oprindeligt udgivet af Gatestone Institute.

Fremtrædende arabiske politiske analytikere og kommentatorer er målløse over, at Biden-regeringen har valgt at formilde Iran og islamisterne i stedet for at arbejde sammen med Washingtons traditionelle og langvarige allierede i den arabiske verden.

I en række artikler, der er udkommet efter offentliggørelsen af den amerikanske efterretningsrapport vedrørende mordet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, har mange arabiske analytikere og kommentatorer advaret om, at Biden-regeringen skader USA’s interesser i Mellemøsten.

Nogle sagde, at de opfattede beslutningen om at offentliggøre rapporten som en slags opfølgning af Obama-regeringens forfejlede politik med at blande sig i de arabiske landes interne anliggender.

De bemærkede, at de saudiske myndigheder allerede har straffet dem, der var indblandede i mordet på Khashoggi i 2018, indenfor i det saudiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet. Nogle arabiske skribenter har skrevet, at Biden-regeringen har overtaget en politik med at “støde allierede fra sig og formilde fjender.”

“De saudiske domstole har idømt de strengeste straffe til gerningsmændene til denne moralsk og lovmæssigt uacceptable handling,” skrev den syriske journalist Abduljalil Alsaeid, idet han refererede til mordet på Khashoggi. “Den saudiske ledelse var opsat på ikke at politisere denne sag.”

Alsaeid sagde, at han mente, at den tidligere Obama-administrations embedsfolk, som nu er en del af Biden-administrationen, bevidst forsøger at skade de amerikansk-saudiske relationer:

“Kredsen fra tidligere præsident Barack Obama på Biden-holdet mener at være i en fjendtlig position i forhold til Saudi-Arabien på grund af kongedømmets diplomati, som havde held til at overbevise tidligere præsident Donald Trump om at trække sig ud af den skæbnesvangre atomaftale… Obama-fløjen i det regerende Demokratiske Parti accepterer det iranske regime og vender det blinde øje til Irans terrorisme i Syrien, Irak, Yemen og Libanon.”

Alsaeid påpegede, at Saudi-Arabien og andre Golf-stater er imod en tilbagevenden til den gamle atomaftale med Iran:

“Den forfejlede kampagne med dens pres på Saudi-Arabien vil i sidste ende fremkalde et lidet ønskværdigt, amerikansk scenario, som går ud på at støde allierede fra sig og formilde fjender… Riyadh har, ligesom de arabiske Golf-stater, indgået meget vigtige alliancer med Amerika, og det saudiske partnerskab med USA har strakt sig over mange årtier og er resulteret i en seriøs kamp imod terrorisme.”

Præsident Biden, tilføjede han, “har ret til at tale om Amerikas demokratiske værdier, men hvorfor er disse værdier ikke blevet udstrakt til at gøre Hizbollah ansvarlig for det nylige drab på [den anti-Hizbollah, libanesiske udgiver] Loqman Slim eller nedslagtningen af tusinder og atter tusinder af syrere, foretaget af pro-iranske grupper?”

Emad El Din Adeeb, en fremtrædende egyptisk forretningsmand og berømt vært i et politisk tv-show, sagde, at Biden-regeringen “belønnede iransk despotisme, men straffede Saudi-Arabien.”

Biden-regeringen, advarede Adeeb, handlede hårdt imod Riyadh “på grund af én forbrydelse, drabet på Khashoggi, men rehabiliterer Teheran, som har begået en million forbrydelser, der var værre end Khashoggi-forbrydelsen.”

Adeeb påpegede, at Iran fortsatte sine menneskerettighedskrænkelser, mens Saudi-Arabien de senere år har påbegyndt storstilede reformer.

“Ytringsfrihed, forsamlings- og foreningsfrihed er forbudt i Iran,” sagde han.

“Det [Iran] forhindrer et normalt socialt liv og angriber demonstrationer, private selskaber og intellektuelle seminarer. Det udsteder dødsdomme mod politiske modstandere og praktiserer alle former for systematisk tortur på tilbageholdte og fængslede. De iranske myndigheder praktiserer også forfølgelse og undertrykkelse af religiøse mindretal.”

I stedet for at straffe Iran, sagde Adeeb, “forsøger Biden-regeringen at få Iran tilbage til forhandlingsbordet, ophæve sanktionerne og frigive dets aktiver, mens man tilbageholder afskibninger af våben og reservedele til Saudi-Arabien, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater.”

“Nu ophæver Washington terrorbetegnelsen for Houthiernes terrorbevægelse i Yemen og opmuntrer derved denne til at øge sine missilangreb mod uskyldige saudiske civile og installationer. Washington vender nu det blinde øje til Irans stedfortrædere i regionen.”

En skribent fra Emiraterne, Mohammed Khalfan Al-Sawafi, skrev, at en af de “ulykker”, som araberne døjede under præsident Barack Obama, var den amerikanske indblanding i de arabiske landes interne anliggender.

Al-Sawafi advarede mod, at Biden gentager den “samme fejl” som Obama-regeringen ved at offentliggøre rapporten om mordet på Khashoggi.

“Som arabere har vi ingen problemer med, at regionale parter og supermagter spiller en rolle på den internationale arena… Men vi afviser indblandingen fra et hvilket som helst politisk system eller enhver regering, som tror, at dens internationale status og militære og økonomiske magt giver den lov til at skade vore ledere. Det ser ud til, at der er nogle agendaer, som ikke blev fuldført i Obama-æraen, og at Biden-regeringen ønsker at bringe os tilbage til den tid, hvor Biden var vicepræsident. I stedet for at bekræfte arabernes bekymring for en tilbagevenden til Obamas politik i regionen, ville det være passende [for Biden-regeringen] at respektere arabernes sociale og politiske kultur, som ikke accepterer nogen form for skader på de politiske og religiøse symboler.”

Ifølge al-Sawafi var offentliggørelsen af rapporten om den myrdede saudiske journalist et tegn på, at Biden-regeringen “modsætter sig saudiernes og Golf-befolkningernes bestræbelser på at opnå reformer og stabilitet.” Biden-regeringen, tilføjede han, burde undgå at bringe sig selv i en situation, som kan skade de amerikanske relationer til de arabiske lande. “Obama-regeringen pressede et antal arabiske lande til en tilnærmelse til Kina og Rusland,” bemærkede han. “Biden-regeringen arbejder nu ud fra dette grundlag: Hvis du har et problem og er ude af stand til at løse det, så gør det kompliceret eller modarbejd det.”

Den saudiske klummeskribent Hamood Abu Talib beskyldte Biden-regeringen for at dele gaver ud til iransk-støttede terrorgrupper, men straffe sine arabiske allierede, herunder Saudi-Arabien.

Abu Talib bemærkede, at samme dag som Biden-regeringen kundgjorde sine intentioner om at fjerne Houthi-militsen fra USA’s liste over udenlandske terrororganisationer, affyrede denne terrorgruppe med base i Yemen ballistiske missiler og droner med sprængladninger imod Saudi-Arabien. “Amerika giver nu gratis gaver til Houthi-militsen,” sagde Abu Talib.

“De falske beskyldninger mod kongedømmet, som Biden-regeringen har overtaget, og forsøgene på at blande sig i dets suveræne beslutninger, komplicerer situationen og gør et samarbejde med kongedømmet vanskeligere. Amerika ved udmærket, at kongedømmet spiller en vigtig og afgørende rolle i alle regionale spørgsmål, foruden dets politiske og økonomiske vægt og dybde i den islamiske verden og dets stilling i den arabiske verden, såvel som dets strategiske partnerskab som pålidelig og stærk allieret til Amerika gennem otte årtier. Derfor vil det være meget tåbeligt, hvis Biden-regeringen fortsætter med at provokere kongedømmet eller hvis den fortsat støtter Houthierne og blot stiller sig ved sidelinjen og betragter deres angreb.”

Den saudiske klummeskribent rådede Biden-regeringen til at undgå at komplicere problemerne i Mellemøsten og “holde op med at støtte terrormilitser, som truer regionens sikkerhed, så som Houthi-militsen, der er støttet af det iranske regime, som er det værste terrorregime i verden.”

En anden saudisk klummeskribent og politisk aktivist, Zuhair Al-Harthi, udtrykte frygt for, at Bidens politik i Mellemøsten kommer til at ligne Obamas “kapitulation.”

“Amerikansk tøven og mangel på handling, som dengang [under Obama-regeringen] af Teheran blev tolket som svaghed, er det, der i dag har fristet det [Iran] til at tænke på samme måde og afpresse den nye præsident… Den nye administration i Det Hvide Hus befinder sig i dag i en tilstand af tilbagetrækning og mangler en klar vision. Det iranske regime har praktiseret disse metoder før og anvender dem i dag over for Biden-administrationen i lyset af en adfærd, der ligner den tidligere præsident Obamas. Den tilstand af politisk valenhed hos regeringen, som vi er vidne til for tiden, har ingen logisk forklaring, især ikke hvis man sammenligner den med det, som tidligere præsident Trumps regering gjorde for at hæmme det iranske regime. Det er vigtigt, at præsident Biden fornemmer de reelle farer, som Golf-staterne står over for, samt rollen for USA’s allierede og faren fra fjenderne. Tidligere udenrigsminister Mike Pompeo havde ret, da han erklærede, at det iranske regime udelukkende forstår magtens sprog. Vi forventede, at Biden ville anvende de sanktioner, som Trump genindførte imod Iran for at tvinge landet til at forhandle spørgsmål, som ikke var inkluderet i atomaftalen Joint Comprehensive Plan of Action fra 2015.”

De sidste tre år under præsident Obama var “katastrofale i enhver betydning af dette ord,” skrev al-Harthi.

“Vil Biden gå i den samme fælde? Washingtons bestandige nedtur under præsident Obama. Vil Biden gentage Obamas fatale fejltagelser? Amerikanernes daværende håndtering af regionale spørgsmål var en kilde til spot, eftersom Washington serverede Irak og Afghanistan på en guldtallerken til Iran og støttede Det Muslimske Broderskab.”

Den egyptiske skribent Emile Amin advarede ligeledes Biden mod at kopiere Obama-regeringens politik i Mellemøsten, især med hensyn til at bifalde og “flirte med islamisk fundamentalisme.” Amin sagde, at ingen i den arabiske verden kender årsagen til Bidens hast med at “kaste sig i armene” på Iran og islamisterne.

“Når man betragter Washington i dag, her inden de første hundrede dage af Bidens præsidentperiode er gået, ser det ud til, at USA ikke har lært af sine dårlige erfaringer,” skrev han. “Bidens team er meget tæt på at gentage fortidens fejltagelser, især når det gælder islamisterne.”

Araberne fortæller kort sagt Biden-regeringen følgende: Præsidentens første dage i embedet er dårligt nok gået og I bringer allerede jeres forhold til jeres arabiske allierede i alvorlig fare. Ved at blæse Khashoggi-sagen ud af proportion mister I jeres venner i Mellemøsten. Ved at formilde Iran, opmuntrer I de muslimske terrorister. Pas på: en gentagelse af Obama-regeringens vildledte og fejlagtige politik vil ikke tjene USA’s interesser, men skade dem betydeligt.

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist baseret i Jerusalem.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)