S-regeringen er klar med et nyt lovudkast, der gør det muligt at sende asylansøgere til lejre i udemokratiske lande i Afrika og Mellemøsten.
I henhold til lovudkastet skal asylbehandlingen flyttes langt væk fra Danmark ved at sende asylsøgende migranter til et modtagecenter uden for Europa.
Lovudkastet vil i givet fald virkeliggøre et af Socialdemokratiets store valgløfter i 2019.
Men – før folketingsvalget ville Socialdemokratiet finde et land, der har ’en demokratisk valgt regering’. Det krav er nu droppet, viser en gennemgang af lovudkastet. Regeringen vil ikke garantere, at man vil placere modtagecentret i et demokrati.
Tanken om lejre i Afrika og Mellemøsten, hvor flygtninge og migranter kan søge om asyl i Europa, er ellers ikke ny. Helt tilbage i 1986 blev ideen lanceret for første gang – i øvrigt af Danmark, der fremlagde en resolution i FN. Siden har forslaget været på bordet flere gange i EU, men indtil videre er det blevet ved snakken.
Der er da også en lang række udfordringer, som den socialdemokratiske regering først skal finde svar på.
Fælles asylpolitik i EU betyder jo, at Danmark som udgangspunkt ikke kan være med til at etablere asyllejre uden for EU’s grænser. Hvordan håndterer man dette spørgsmål?
Hvis et tredjeland i f.eks. Afrika skal sige ja til at huse en asyllejr for Danmark, må det pågældende land være sikker på, at Danmark så også er parat til at tage imod dem, der får asyl. Kan Danmark stille garantier hvad det angår?
Hvad gør den danske regering, når de danske asyllejre er fyldt op, og tusindvis af mennesker presser på for at få en plads i køen?
Og hvordan kan regeringen garantere, at de, der ikke får asyl i Danmark, sendes tilbage til deres hjemlande, når Danmark i dag har så store problemer med at returnere afviste asylansøgere?
Vi har p.t. cirka 1.200 udlændinge uden lovligt ophold i Danmark, heraf 111 udenlandske statsborgere, der har fået en udvisningsdom ved en dansk domstol efter at have begået kriminalitet i Danmark, men som ikke vil rejse ud af landet, og som ikke kan udvises, fordi danske myndigheder vurderer, at de er i fare, hvis de bliver sendt tilbage til hjemlandet.
Så længe regeringen ikke kan give klare svar på de mange spørgsmål, må forslaget om asylbehandling uden for Danmark betragtes som ren og skær spin og symbolpolitik.
André Rossmann