Både V og S bryder paradigmeskiftet

Mattias Tesfaye (S) havde for syv måneder siden en klar opfordring til Inger Støjberg (V): Hun skulle sende marokkanske asylansøgere særligt hurtigt igennem asylsystemet, hvis der ikke var grundlag for asyl. Nu sidder Mattias Tesfaye selv med ansvaret, men vil ikke følge sin egen opfordring. Det skriver Berlingske.

Det kan tage op til et helt år – og i snit 130 dage – at behandle en ansøgning om asyl, idet der skal gennemføres interview og grundige undersøgelser. Men de danske myndigheder har mulighed for at sætte migranter og asylansøgere fra lande, hvor der ikke er krig eller uro – og dermed ikke umiddelbart grundlag for asyl – på en særlig liste over lande, hvor asylansøgninger som regel er ”åbenbart grundløse”. Dermed kan asylbehandlingen klares langt hurtigere, og de pågældende kan udsendes ret hurtigt, efter at de er kommet til Danmark.

Marokko var i 2018 blandt de fem lande, Danmark modtager flest asylansøgere fra. I 2017 kom der således 326 asylansøgere fra Marokko, og i 2018 nåede tallet de første 11 måneder op på 170. Det betyder konkret, at de 170 marokkanere, der kom til Danmark i 2018, kan se frem til mange måneders ophold i Danmark, før deres asylbehandling er vurderet og afvist.

24NYT: Politikerne bruger ikke den særlige ”åbenbart grundløs”-procedure, der kan anvendes til at stoppe tilstrømningen af marokkanske asylansøgere. De misbruger det danske asylsystem ved at give udlændinge, der ikke kan opnå asyl, adgang til at opholde sig i Danmark i mange måneder, arbejde sort og begå kriminalitet i stor stil. I årene 2014-2018 har Rigspolitiet således sigtet en marokkaner 2.010 gange for at have begået kriminalitet.

Det siger sig selv, at V- og S-politikernes misbrug af ”åbenbart grundløs”-proceduren” er i strid med paradigmeskiftets fokus på hjemsendelser og undergraver befolkningens tillid til det danske asylsystem.

Kommentarer