Balletsuccesen om Karen Blixens forunderlige liv er tilbage

Blixen forestillingsbillede fra sæson 19/20. Foto: Henrik Stenberg

Karen Blixen levede et ordrigt liv som ingen andre. Nu danser Den Kongelige Ballet hendes historie uden at bruge ét eneste ord. Koreograf og solodanser Gregory Dean genopsætter sin populære ballet, Blixen, der som noget helt nyt kan opleves på Operaens Store Scene.

 

I år er 60 år siden, at den danske forfatter Karen Blixen døde. Men hendes fortællinger, og mystikken omkring hendes person, lever gnistrende endnu. Betagetheden af den ikoniske legende er udødelig, og nu bliver det atter muligt at opleve hendes forunderlige liv som ballet, denne gang på Operaens Store Scene.

Blixen skildres Karen Blixens livshistorie til Claude Debussys berømte melodier – fra barndomsårene, med faderens selvmord, over det ulykkelige ægteskab med halvfætteren Bror Blixen, årene på den kenyanske kaffefarm og den dramatiske forelskelse i Denys Finch Hatton, frem til verdensberømmelsen og de sidste år på Rungstedlund.

Blixen er en helaftensballet koreograferet af kongelig solodanser Gregory Dean, der også tidligere har skabt succeserne Askepot og De glemte børn til Det Kongelige Teater.

“Blixen er noget helt særligt, fordi den portrætterer et komplekst menneske. Karen Blixen har mange forskellige sider i sig, og jeg synes, det er vigtigt at vise en kvinde, der kan være både god og ond, sexet og skræmmende, yndig og kraftfuld. Det er den dybde, der gør Blixen til en følsom og delikat ballet, fordi vi får et indblik i følelser og ikke blot balletteknik.” Gregory Dean, koreograf og solodanser ved Den Kongelige Ballet.

LÆS OGSÅ:  Benedicte, Anna og fem andre unge piger skriver danmarkshistorie

Forfatterindens eventyrlige eksistens bliver i Blixen fortalt i ballettens sprog. Astrid Elbo er solist og ny i rollen som Karen Blixen og skal således portrættere ordenes dronning gennem dansen uden at bruge et eneste ord.

”Karen Blixens stemme var meget karakteristisk, så det har været en opgave at finde ud af, hvordan den lyd ser ud fysisk. Hendes stemme og frasering gør, at jeg bevæger mig anderledes. Et ballettrin i Blixen ser altså anderledes ud end i andre balletter. Derudover er der i Karen Blixens tekster utroligt meget fantasi, mørke og humor, som jeg synes er vigtigt at få med, når jeg fortæller hendes livshistorie gennem dansen.” Astrid Elbo, solist ved Den Kongelige Ballet.

Blixen havde urpremiere på Det Kongelige Teater i 2019 og blev sæsonens mest populære ballet.

Repremiere: 24. september. Spiller frem til 3. november 2022
Sted: Det Kongelige Teater, Operaens Store Scene
Koreografi: Gregory Dean
Musik: Claude Debussy
Orkestreret og arrangeret af: Martin Yates
Scenografi og kostumer: Jon Morrell
Lysdesign: Jesper Kongshaug
Videodesign: Adam Ryde Ankarfeldt
Dirigent: Robert Houssart