Site icon 24NYT

Bare kroppe kommer på museum

Udstillingen "Kære krop, svære krop" på Steno Museet udvides med 38 bare kroppe. Jesper Rais, AU Foto og Science Museerne

Brug sommerferien på at flytte forestillingen om den perfekte strandkrop et helt andet sted hen. På Steno Museet viser 38 mennesker deres nøgne, naturlige krop i installationen ”Bare kroppe”. Museet inviterer besøgende, ikke mindst familier, til en vigtig snak om krop, tabuer og kropsidealer.

”Min krop er smuk, fordi den er min egen.” 

Kvinde i installationen ”Bare kroppe”.

Fra lørdag 4. juli udvides Steno Museets udstilling ”Kære krop, svære krop” med installationen ”Bare kroppe”, som Sex & Samfunds Aarhus-afdeling står bag. Her kan man opleve billeder af og fortællinger om 38 menneskers meget forskellige nøgne kroppe. Børn, unge og voksne kan ”bladre” i kroppene og se den nøgne krop, som den ser ud i virkeligheden helt uden filter. Med deller, strækmærker, tyk, tynd og i forskellige former og farver. Muligvis en lidt alternativ ferieaktivitet for hele familien, men ikke desto mindre særdeles vigtig, mener museumsinspektør på Science Museerne Morten Arnika Skydsgaard, der står bag udstillingen ”Kære krop, svære krop.”

”Vi ved, at mange børn, unge og voksne føler, at deres krop ser forkert ud eller skal leve op til et bestemt ideal. Det er desværre noget, som vi har til fælles på tværs af generationer,” siger han. ”Men jo mere vi taler om det og oplever forskelligheden fremfor de retoucherede billeder i reklamer og på sociale medier, jo mere kan vi slå hul på den forestilling og acceptere vores krop i al sin skønne uperfekthed. Udstillingen er netop tænkt som en platform for at tage den snak.”.

Installationen ”Bare kroppe” blev oprindeligt lavet til et event i forbindelse med skolernes Uge Sex i februar 2018 og har til formål at vise den uredigerede krop i al sin mangfoldighed. Men nu er den altså kommet på museum. Tilde Byrialsen, der er frivillig i Sex & Samfunds projektgruppe som står bag installationen, fortæller:

“Vi lavede “Bare kroppe”, fordi vi gerne ville gøre opmærksom på, hvor forskellige kroppe i virkeligheden ser ud. Mange bliver i dag hovedsaligt præsenteret for nøgne kroppe i reklamer eller på sociale medier, hvor de ofte er redigeret til at passe til et uopnåeligt og urealistisk skønhedsideal. Vi vil gerne være med til at skubbe til forventningen om, hvordan en “rigtig” krop ser ud, og vi vil samtidig gerne inspirere til, at beskuerne bliver bedre til at sætte pris på deres krop for alt det, den kan og er for dem, i stedet for bare på dens udseende,” siger hun.

Morten Arnika Skydsgaard håber, at installationen kan give anledning til snakke, der peger direkte ind i teenagerens hverdagsliv, som fx: Skal bumser retoucheres væk på skolefotos? Hvorfor kan det være svært at bade med andre efter idræt? Skal kroppen se ud på en bestemt måde, for at man kan føle sig komfortabel i sin krop?

”Det, at vi ser naturlige, nøgne kroppe, er med til at flytte vores forestillinger om den perfekte krop et andet og mere realistisk sted hen,” siger Morten Arnika Skydsgaard. ”Kropsidealer har altid eksisteret, men de har også altid været udtryk for en bestemt tidsånd og historisk periode. Der er intet eviggyldigt over kropsidealer. Der er netop tale om et ideal – ikke en autentisk krop. Det er installationen ”Bare kroppe” med til at understrege og give anledning til en vigtig snak om. Så vi er meget glade for at kunne inkludere de 38 bare kroppe og kropsfortællinger i vores eksisterende udstilling.”

Fakta om Sex & Samfunds frivilligafdeling
Sex & Samfunds frivilliggruppe i Aarhus er én af de lokalgrupper af frivillige i Sex & Samfund, der er fordelt over hele landet. Sex & Samfunds frivillige arbejder med emner, der berører rettigheder og trivsel ift. krop, køn og seksualitet. Frivilliggruppen i Aarhus har i flere perioder haft fokus på at øge kropspositiviteten, særligt hos den unge generation, og installationen “Bare kroppe” er én af de måder, hvorpå Sex & Samfunds frivilliggruppe i Aarhus har taget danskernes kropssyn op til debat. Man kan følge Sex & Samfunds aarhusianske frivilliggruppes arbejde på Facebooksiden “Sex og Samfund Frivilliggruppen Aarhus” samt på Instagramprofilen @sexogsamfundaarhus

Exit mobile version