Bedste boligsalg i 13 år

Der er forårsfornemmelser på boligmarkedet lige nu selv om kalenderen siger efterår.

Ejendomsmæglerkæden Home har lige haft den bedste september i 13 år.

Home-mæglerne solgte i september 1.308 boliger, og det er det bedste salg i en september måned siden helt tilbage i 2006. Samtidig er det den næstbedste salgsmåned i år kun overgået af juli med en enkelt handel.

Salget i september ligger således også 12 % over samme måned sidste år.

”Boligsalget anno 2019 bliver ved med at overraske på den gode måde. Økonomisk optimisme blandt danskerne, stigende friværdier, gode beskæftigelsesmuligheder og meget lav rente er med til at give bolighandlen medvind, og det ser ud til, at der også vil være mange bolighandler det næste halve års tid, hvilket kan betyde, at 2019 bliver nyt rekordår for boligsalget efter finanskrisen,” siger Henrik Hauthorn Jensen, boligmarkedsanalytiker i Home.

Det er et solidt salg af alle boligtyper, der trækker læsset, men huse og rækkehuse fylder som vanligt mest i salgsstatistikken med over 60 % af handlerne i september, oplyser Home.

Dog er salget af fritidshuse i september årets bedste bortset fra juli.

”Det er lidt atypisk. Juli plejer at være lidt stille, fordi mange sommerhuse er lejet ud, og mange er på ferie. I stedet er det forsommeren, der plejer at sætte salgsrekorder, mens salget normalt aftager lidt i september. Men danskernes glubende appetit på sommerhuse overtrumfer altså de normale sæsonudsving,” siger Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

LÆS OGSÅ:  Har boligen fået liggepest? Tjek salgstiden i dit postnummer

Salget af lejligheder er i gang med en opretning, ser det ud til.

I september solgte Home-mæglerne 305 lejligheder, og det er årets næstbedste salg kun overgået af maj.

En vigtig faktor bag fremgangen er, at salget af nye projektlejligheder er i bedring. September bød således på flest salg af projektlejligheder i 2019.

”En af årsagerne til stigningen i salget er, at vi har en række projekter til salg, som står færdige inden udgangen af 2020, og som dermed ikke bliver berørt af den kommende skatteændring, der kan betyde højere ejendomsværdiskat,” forklarer ejendomsmægler Lone Bøegh Henriksen, indehaver af home Sydhavnen og Projektsalg.

Hun peger derudover på, at priserne på projektlejlighederne over de seneste måneder er blevet trimmet til de skærpede kreditkrav, som køberne mødes af, hvilket har gjort det muligt for flere at købe.

”Der har været en periode, hvor der er blevet opsparet et behov, og det er nogle af de købere, der er kommet ud af busken nu,” vurderer Lone Bøegh Henriksen.