Berlingske: EU passer godt på sine ydre grænser

Når flere stemmer i debatten om nødbremsen hævder, at EU har siddet på hænderne siden krisen i 2015, er det simpelthen ikke sandt, skriver Amalie Lyhne i dagens leder i Berlingske.

EU’s ydre grænser er blevet styrket betragteligt de senere år, hvilket jo netop bliver demonstreret i Grækenland i disse dage. Man kan med rette kritisere EU for at arbejde for langsomt, men den politiske opmærksomhed og vilje er i den grad til stede.

24NYT: Sandheden er den, at selv om EU har bremset den ulovlige indvandring, mangler der fortsat at blive etableret en effektiv kontrol af EU’s ydre grænser. Det har Berlingske selv skrevet om ved flere lejligheder.

Beskyttelsen af unionens ydre grænser er outsourcet til Tyrkiet og nordafrikanske lande, netop fordi EU mangler vilje til at opbygge Fort Europa beskyttet af mure, bevæbnede vagtposter og pigtråd. EU-lederne er bange, feje og handlingslammede.

Et forslag om, at EU’s agentur for grænse- og kystbevogtning, Frontex, skal vokse fra 1.300 til 10.000 mand, kan først blive realiseret i 2027. En styrkelse af Frontex kræver, at EU-landene bliver enige om et nyt budget, og finder de 1,3 mia. euro, som det vil koste.

En styrkelse af Frontex vil være ensbetydende med en udvidelse af agenturets mandat og dermed yderligere afgivelse af national suverænitet. Det er der flere EU-lande, der har problemer med. Ungarns premierminister, Viktor Orbán, er én af dem, der vender sig skarpest imod forslaget: ”Vi insisterer på vores ret til, at det er vores job at beskytte grænsen”.

Grækenland, Spanien og Italien har i mange år nydt godt af, at de blot kunne vinke flygtninge videre op igennem EU uden at registrere dem. Hvis Frontex-grænsevagterne pludselig begynder at registrere flygtningene, skal de i henhold til EU’s såkaldte Dublin-regler pludselig have deres asylansøgning behandlet der, og det er de tre lande ikke så meget for.

Hertil kommer, at de tre lande er bange for at miste suverænitet, når de får en ”overfrakke” i form af EU-ansatte grænsevagter.

Amalie Lyhnes postulat om, at det går godt med beskyttelsen af EU’s ydre grænser, er ren og skær husmodersnak og ikke en seriøs analyse.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)