Berlingske håner USA’s ambassadør

Er der en person, der vækker skjult irritation i politiske kredse i Danmark, er det USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, skriver Kristian Mouritzen, Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent.

Carla Sands blander sig åbent i dansk politik, forsøger at detailstyre dansk forsvar og lufter sin utilfredshed med den danske regering i fuld offentlighed.

Carla Sands er i modsætning til sin forgænger, Rufus Gifford, ikke er en professional diplomat. Hun er ”en aktivistisk repræsentant” for den siddende regering, og ligesom hendes forgængere på ambassadørposten har hun fået sin post udelukkende af en eneste grund – hun har betalt en god sum til præsidentens valgkamp.

USA’s ambassadører i Danmark var kunstsamlere, cykelinteresserede eller dyreglade – venlige mennesker som f.eks. den tidligere ambassadør, John Langeloth Loeb, der ikke havde nogen viden om, hvad der foregik uden for døren.

Carla Sands er i den forbindelse en forlængelse af dette, skriver Mouritzen – det eneste hun ved, er de 2 pct. i NATO-bidrag, Grønland og dansk uvilje til at købe amerikanske fly.

Kristian Mouritzen hører til den generation, der burde vide, hvad takt og tone er. Det er særdeles ubehøvlet at skrive, at USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, føjer sig ind i rækken af uvidende amerikanske ambassadører uden stor viden om, hvad der foregår uden for ambassaden.

Mouritzen skriver, at Carla Sands i modsætning til sin demokratiske forgænger, Rufus Gifford, ikke er en professionel diplomat, men det er der intet usædvanligt ved.

Det er jo almen viden (sikkert også blandt Berlingskes læsere), at amerikanske præsidenter bruger ambassadørposter til at belønne personer, som har hjulpet dem til magten.

Rufus Gifford var dybt involveret i præsident Obamas kampagne som fundraiser, og da det lykkedes ham at få rejst et svimlende beløb på en millard dollar til Obama, blev han politisk udnævnt til at blive ambassadør i Danmark.

Det er også almen viden, at de personer, som amerikanske præsidenter udnævner til ambassadører, sjældent er professionelle diplomater.

Inden Gifford blev ambassadør i Danmark, var han bl.a. manuskriptforfatter og skuespiller i Hollywood.

Inden den kunstuddannede Carla Sands blev udnævnt til ambassadør i København, var hun erhvervsleder, investor, skuespiller og kiropraktor. Som fundraiser har hun rejst mange penge til Trumps valgkampagne og blev efterfølgende belønnet med en ambassadørpost. Helt efter bogen.

Selv om Mouritzen insinuerer, at Carla Sands er en dum blondine, der ”ikke ved, hvad der foregår uden for døren”, har hun en imponerende baggrund, som man bl.a. kan læse om her og her.

Kristian Mouritzens føjer sig ind i en lang række af ubehøvlede danske kommentatorer, som sætter en ære i at rakke ned på USA’s præsident og hans ambassadør i København. Det bliver uden tvivl bemærket på den amerikanske ambassade i København.

André Rossmann