Berlingske hvidvasker korrupt erhvervsliv

Listen med fup og fiduser i erhvervslivet, bevidst svindel, bestikkelse og korruption, kartelsager og andre tillidsbrud bare vokser og vokser, skriver Berlingske.

Listen omfatter ikke alene ukendte selskaber som Hesalight, Hellerup Finans, Genan m.fl., men også danske ikonvirksomheder som FLSmidth, Mærsk, Carlsberg, Hempel, Novo Nordisk, Burmeister & Wain Scandinavian Contractor, Carl Bro Gruppen, SAS, Danfoss, Atea – listen med uregelmæssigheder om bestikkelse og korruption, ulovlige karteldannelse og brud på sanktioner er lang.

Bemeldte sager kan give indtryk af et erhvervsliv i etisk forfald, men det tror Berlingske ikke er tilfældet. Den etiske standard i dansk erhvervsliv hører fortsat til i den globale superliga.

Danmark er fortsat nummer et som verdens mindst korrupte land på den netop udsendte liste fra Transparency International. På trods af Atea-sagen, Britta-sagen, svindlen med forsvarets penge og andre sager på hjemlig grund.

24NYT: Det er vildledende journalistik, når Berlingskes journalist undlader at forklare baggrunden for, at Danmark er nr. 1 som verdens mindst korrupte land.

Når Danmark i Transparency Internationals årlige korruptionsindeks gang på gang får topkarakterer som et af verdens mindst korrupte land, skyldes det, at den danske afdeling af Transparency International ikke måler på den faktiske korruption i Danmark, men gengiver ukritisk danske eksperters subjektive rapporter om korruptionsniveauet i Danmark, der tegner et forskønnet billede af virkeligheden.

Ifølge Christian Bjørnskov, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet og har forsket i korruption, er det reelt umuligt at måle korruptionsniveauet i et land på basis af empiriske data.

Der har været forsøg på at gøre det ved at sammenligne antallet af bøder, retssager og domme for korruption. Tallene kan imidlertid ikke betragtes som pålidelige målestokke for korruptionsniveauet, men snarere som udtryk for, hvor effektivt et lands medier, anklagemyndighed og domstole afdækker, undersøger og retsforfølger korruption.

Den faktiske korruption i Danmark er derfor mere udbredt end man tror. Korruption bliver sjældent opdaget og håndteres ofte internt og dermed under offentlighedens radar. Den korruption, som vi hører om i danske medier, er derfor kun toppen af isbjerget.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)