Berlingskes Kristian Mouritzen fortsætter sin misinformation om Israel

Debatindlæg på 24NYT er alene udtryk for forfatterens holdning.

Den 14. marts bragte Danmarks to borgerlige aviser, Berlingske og Jyllands-Posten, hver deres leder om det politiske slagsmål i Israel om landets højesterets fremtidige rolle. Hvor JP respektfuldt og informativt indviede læserne i den komplekse situation og advarede imod på forhånd at dømme det særdeles dynamiske israelske demokrati ude, benyttede Berlingskes internationale analytiker, Kristian Mouritzen, i sin leder endnu engang lejligheden til at sprede misinformation om Israel.

Debatindlæg af Dan Harder, redaktør, Israel-Onine.dk

Det er forkert, når Kristian Mouritzen påstår, at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er “uden for domstolenes rækkevidde, fordi han er beskyttet af immunitet.”

Netanyahu er anklaget for korruption i tre retssager, som i øjeblikket verserer i det israelske retssystem. Hvis han dømmes skyldig, må han tage sin straf.

Mouritzens bekymring over de seneste lovforslag, som, hvis vedtaget, vil svække den israelske højesterets uafhængighed, er berettiget. Men ingen af forslagene vil skaffe Netanyahu immunitet, som det f.eks. er tilfældet for den franske præsident (uden at Berlingske dog af den grund kritiserer det franske demokrati).

Det er også misvisende, når Mouritzen afviser, at Israel skulle være Mellemøstens eneste demokrati med argumentet: “Tunesien har været i stand til at holde frie valg, og Libanon fungerer også relativt godt som demokrati.”

Frie valg gør bestemt ikke et demokrati. Det har vi for eksempel set i Egypten og det palæstinensiske selvstyre. Begge steder vandt islamisterne frie valg, blot for at blive kuppet af totalitære, sekulære ledere uden folkelig legitimitet.

LÆS OGSÅ:  Vil Jakob Ellemann udradere Venstre?

Tunesien er i The Economists Democracy Index kategoriseret som et “hybrid-regime” med en score på 5,51 ud af 10. Endelig ligger Tunesien slet ikke i Mellemøsten, men det er åbenbart en ligegyldig detalje for Kristian Mouritzen.

Libanon er endnu længere fra at være et demokrati. At det skulle fungere “relativt godt som demokrati,” er en absurd påstand, som illustrerer Kristian Mouritzens totale mangel på indsigt i mellemøstlige forhold (herunder åbenbart også områdets geografi).

Landet, hvor et shiamuslimsk parti har sin egen hær, som kan indlede krige med et naboland efter forgodtbefindende, er for tiden under total politisk og økonomisk nedsmeltning. Libanon scorer kun 3,64 hos The Economist og er klassificeret som “autoritært.”

Israel scorer til sammenligning 7,93 og ligger dermed lige over USA.

Hvorfor den systematiske misinformation om Israel?

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)