Site icon 24NYT

Beskæftigelsen er begyndt at stige igen

virksomhed arbejde arbejdsplads kontor

Virksomheder med under ti ansatte kan få det svært i 2020 på grund af corona-krisen

Lønmodtagerbeskæftigelsen steg med hele 11.000 i juni i forhold til måneden før. Dermed lysner det på arbejdsmarkedet efter tre rædselsmåneder marts-maj. Også i byggeriet kom der lidt flere i arbejde i juni, og branchen har indtil videre klaret sig med et tab på ca. 2.000 lønmodtagere under coronakrisen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

– Arbejdsmarkedet er langsomt ved at arbejde sig tilbage efter chokeffekten i marts, april og maj, hvor beskæftigelsen dykkede med ca. 85.000 lønmodtagere. Den stærke jobfremgang på 11.000 i juni samt en ledighed, der har vist faldende tendens gennem august, er begge dele godt nyt for arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

– Man skal heller ikke glemme, at vi gik ind i coronakrisen med den højeste beskæftigelse nogensinde i Danmark. Det betyder, at vi set i et lidt længere historisk perspektiv stadig har en høj beskæftigelse. Og samtidig er det ikke mindst de syv fede år på arbejdsmarkedet 2013-2020, der er årsagen til vores sunde offentlige finanser og gør det muligt at bekæmpe krisen, siger Bo Sandberg.

Suspenderet anlægsloft og private renoveringer holder skindet på næsen i byggeriet
Byggeriet har heldigvis formået at holde liv i kranerne. Men heller ikke bygge- og anlægsbranchen har helt undgået at miste arbejdspladser i det forsømte forår.

– Nu er fortegnet heldigvis positivt igen, og der kom beskedne 200 flere i job i byggeriet i juni. Dermed er der kun tabt ca. 2.000 job siden coronapandemien ramte i marts. Både det suspenderede anlægsloft i kommunerne og en række mindre private renoveringsopgaver i parcel- og sommerhuse rundt omkring i landet afspejler sig positivt i beskæftigelsesstatistikken, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Faldende forbrugertillid
Samtidig med de nye beskæftigelsestal er der også kommet nye tal for forbrugertilliden fra Danmarks Statistik. Det er knap så positiv læsning, tillidsindikatoren faldt fra -2,9 i juli til -5,5 i august.

– Forbrugertilliden er det vigtigste ”bløde” økonomiske nøgletal. Forbrugerne har oftest ret, og forbrugernes forventninger til fremtiden kan ændre sig hurtigt. Derfor sidder forbrugerne også med en af de vigtigste nøgler til, hvornår dansk økonomi rejser sig igen, siger Bo Sandberg.

– Lige nu befinder forbrugeradfærden sig på vippen og desværre med pil nedad. Forsigtig tilbagevenden til mere normale tilstande efter corona, et stærkt boligmarked og udsigt til, at vi får udbetale de indefrosne feriepenge, trækker i retning af øget privatforbrug. I modsat retning trækker dog det snarlige ophør af hjælpepakker, fortsat international usikkerhed og frygten for en ny virusbølge, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Exit mobile version