Bramsen skal trykkes lidt mere på maven

I starten af december mødes statsledere og forsvarsministre til Nato-topmøde i London. Det seneste møde var præget af, at USA’s præsident, Donald Trump, gav en gevaldig opsang til andre lande, som ikke lever op til målet om at bruge 2 pct. af bnp på forsvaret – samt at Europa ikke gør nok for egen sikkerhed.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger til Fyens Stiftstidende, at USA og Donald Trump delvist har ret i kritikken, og at hun vil arbejde for både at øge Danmarks engagement og forsvarsbudget.

24NYT: Donald Trump har i lang tid lagt pres på de europæiske lande for at tvinge dem til i højere grad at tage vare på deres egen sikkerhed. Præsidenten nægter at lade USA betale en så stor del af regningen for europæernes sikkerhed, og han vil have de europæiske lande, herunder Danmark, til at bruge 2 pct. af BNP på forsvaret.

I forhold til NATO har Danmark gennem årtier haft en kræmmerstrategi om at sikre sig sikkerhedspolitiske garantier fra USA og samtidig slippe for at trække sin del af læsset i NATO og sende regningen til den amerikanske regering.

Denne tilgang gav bl.a. Martin Lidegaard fra De Radikale udtryk for i februar 2019: ”At Danmark skulle have forpligtet sig til at bidrage med 2 pct. af bnp til NATO er fake news. De 2 pct. er blevet en sejlivet myte, en misforståelse og fake news. Danmark er i forvejen et af de mest militariserede lande”.

Heller ikke den tidligere statsminister Lars Løkke så behovet for, at Danmark skulle øge sit bidrag til NATO. Løkkes uværdige argument var, at de danske soldater, der omkom, skulle bruges som rabatter på Danmarks bidrag til NATO.

Efter massivt pres fra USA’s præsident og USA’s ambassadør i Danmark, Carla H. Sands, har den danske regering bevæget sig, og Trine Bramsen udtaler nu, at ”Trump har delvis ret i sin kritik”.

Eftersom det amerikanske pres fortsætter med uformindsket kraft, varer det sikkert ikke længe, før Bramsen siger, at ”Trump har 100 pct. ret i sin kritik”. Hun skal bare trykkes lidt mere på maven.