Brexit er i Europas langsigtede interesse

Medierne dækker Brexit med et ensidigt fokus på den britiske EU-udtrædens negative konsekvenser og latterliggør briterne som Europas ubegavede klovn. Det er ikke klogt, for på langt sigt har både Europa og Storbritannien brug for hinanden. Det skriver Anna Libak i Berlingske.

Hvis en skilsmisse ikke skal forpeste forholdet mellem parterne i mange år fremover, så er det vigtigt, at den foregår i god ro og orden. Specielt, hvis man bliver nødt til at have meget med hinanden at gøre fremover: Og det bliver Storbritannien og EU nødt til for at stå imod presset fra dominerende magter som Rusland og Kina”.

Pointen er, at EU bliver nødt til at vurdere sine interesser på lidt længere sigt. Allervigtigst er, at EU undervejs bevarer et godt forhold til Storbritannien, som både er en bærende kraft i NATO, en atommagt med sæde i FN’s sikkerhedsråd, verdens finanscentrum og sjettestørste økonomi. Vi har brug for at have briterne på vores side på et tidspunkt i historien, hvor Vestens magt hastigt skrumper.

Det er fuldt forståeligt, at man ikke har lyst til at give slip, når ens partner pludselig kommer og siger, at han eller hun vil skilles. Men inderst inde ved man det jo godt: Man skal lade dem gå i god ro og orden. Ikke for deres skyld. Men for sin egen”.

Vise ord fra Anna Libak, som er en af de meget få kapaciteter på Berlingske.

Kommentarer