Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS, har følgende kommentarer til finansloven for 2025
Bundkarakter til ny udgiftstung finanslov
”Det er absolut ikke de høje karakterer, regeringen henter for denne finanslov,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:
”Væksten i den offentlige sektor er fortsat for stor. I 2025 ligger væksten på 2,5 pct. ifølge regeringens seneste fremskrivning. Til sammenligning ligger væksten i det demografiske træk på 0,4 pct. Derudover stiger antallet af offentligt ansatte fortsat – også når man indregner de 1.000 stillinger, regeringen vil skære væk. Vi fik en reformregering, som ville tage ansvar for Danmark og gennemføre de reformer, som er svære at komme igennem med. Og der udestår helt tydeligt egentlige strukturreformer, der afhjælper Danmarks vækstafmatning og fald i produktivitetsvæksten,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
Regeringen ønsker at forbedre håndværkerfradraget og afsætter en ramme på 400 mio. kr. årligt fra 2025-2028
”Jeg forstår ønsket om at omgå det høje skatte- og afgiftsniveau, der gør det urimeligt dyrt at hyre håndværkere. Men idéen er grundlæggende dårlig. Håndværkerfradraget er økonomisk forvridende og bureaukratisk, og det åbner en ladeport for lobbyister, som vil kæmpe hårdt for lige netop at få deres branche begunstiget. Den rigtige løsning havde været at sænke skatten,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
1.000 årsværk skal væk i den statslige administration
”På under to år er antallet af administrative fuldtidsstillinger vokset med 4.800, hvoraf 4.000 er akademikere og ledere. Siden 2011 er antallet af fuldtidsstillinger inden for statens ledelse og administration steget med 22.200. Det sidste har kostet statskassen op mod 14 milliarder kroner om året. 1.000 færre statsligt ansatte er da et skridt i den rigtige retning, men det er på ingen måde ambitiøst nok,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
National forsøgsordning for skolemad
”Allerede i 2007 havde 2 ud af 3 skoler en generel madordning, der kunne erstatte en madpakke. Det viser, at madordninger typisk er noget skolerne har overvejet og løst lokalt efter forældrenes ønske. Derfor er det svært at se, at der er behov for centrale initiativer på dette område, men man kunne selvfølgeligt overveje at lave et målrettet tilbud til udsatte børn. Det er dog positivt, at regeringen trods alt ikke starter med at indføre en national ordning på et meget tyndt grundlag, men alene en forsøgsordning,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.
Gymnasieaftalen
”Det er fint at regeringen vil bevare A-fagstilskud og ændre knæktaktsprocenten, da de retter op på nogle af de værste skævheder, som ville gøre det sværere at udbyde A-fag i bl.a. naturvidenskab. Men der er behov for en mere grundlæggende reform af taxametersystemet, der giver skolerne bedre incitament til at levere god undervisning,” siger Mia Amalie Holstein, cheføkonom i CEPOS.