Chokresultat ved spansk valg

For blot et år siden var det højrenationale spanske parti Vox en politisk randeksistens uden repræsentation på hverken nationalt eller regionalt niveau. Derfor er det en sensation, at partiet efter al sandsynlighed vil være Spaniens tredjestørste, når stemmerne efter søndagens parlamentsvalg er talt op.

De første prognoser giver Vox omkring 50 mandater. Det er en fordobling af partiets resultat ved valget i april og nok til at overhale såvel venstrepartiet Podemos som nyliberale Ciudadanos. Læs mere her.

24NYT: Rygterne om populismens død er stærkt overdrevne. De problemer, som har fostret populismen, er fortsat uløste. Utilfredsheden med globaliseringen, velfærdsnedskæringerne og indvandringen fra ikke-vestlige lande ulmer under overfladen og giver fremgang til protestpartierne.

Den politiske elite i de gamle partier har set skriften på væggen og har overtaget populisternes politik. Populisterne har ganske enkelt vundet den politiske kamp. Det ser vi i flere europæiske lande, og nu i Spanien.

Den populistiske bølge vil fortsætte i Europa, så længe politikerne ikke kan finde svar på de udfordringer, som nærer den folkelige vrede. Magtelitens overgivelse til populismen er alene en kortsigtet løsning på de gamle partiers egne problemer, men ikke samfundets. I længden vil vælgerne ikke kun have populistiske slagord, men reelle forandringer.