Christiansborg-journalisterne er familiehunde

I Berlingske skriver Amalie Lyhne om den usunde symbiose, der er mellem folketingspolitikerne og de politiske journalister, der dagligt færdes på Christiansborg:

I Danmark har de politiske journalister arbejdsplads det samme sted som politikerne – på Christiansborg. De stiller cyklen i det samme cykelstativ om morgenen, spiser i den samme kantine og går op og ned ad hinanden hele dagen.

Det er meget usædvanligt i et internationalt perspektiv – ja, faktisk findes der så vidt vides ikke andre parlamenter i verden, hvor det er sådan. Og det er der jo en grund til, for naturligvis bør der være en sund afstand mellem magthaverne og deres vagthunde. Ellers ender vagthundene med at blive til familiehunde.

Der er et noget-for-noget-forhold mellem politikere og journalister, og politikerne giver journalisterne eksklusiv information, enten fordi det er i politikerens interesse at få denne information ud i medierne eller i forventning om at opbygge et godt forhold, som på et senere tidspunkt kan bruges til politikerens fordel. Journalisterne er også interesseret i at have et godt forhold til politikerne, fordi de på den måde kan få vigtig information før alle andre.

Dette noget-for-noget-forhold kan kamme over, så journalisterne glemmer, at deres forhold til læserne, lytterne og seerne er vigtigere end deres forhold til politikerne”.

24NYT: Det siger sig selv, at journalister, der er i lommen på magthaverne, ikke kan være borgernes vagthunde og forholde sig kritisk til magthaverne. Danskerne har for længst gennemskuet, at Christiansborg-journalisterne ikke er vagthunde, men familiehunde. Og derfor er der mange, der læser uafhængige, systemkritiske netaviser som 24NYT.

Kommentarer