Corona-frygt skaber guldfeber og driver guldpriserne i vejret

Coronavirus, negativ rente og ustabile finansielle markeder medvirker til de højeste europæiske guldpriser nogensinde. Ekspert forventer ingen foreløbig afmatning i guldmarkedet.

Med 79 lande og knap 100.000 tilfælde af Coronavirus har sygdommen sat sine spor på de i forvejen ustabile finansielle markeder. Men ikke kun priser på håndsprit og mundbind er påvirket af det globale sygdomsudbrud. Som en følge har guldpriserne ramt den højeste pris nogensinde set med europæiske øjne, og guldinvesteringseksperterne fra Vitus Guld anslår, at toppen langtfra er nået.

– Selvom guldpriserne har fulgt en støt opadgående kurve de seneste år, så har Coronaudbruddet virkelig pustet til nervøsiteten på markederne. Vores omsætning i investeringsguld fra januar til februar er mere end firdoblet, og det er ikke kun virksomheder, men også private, som opkøber guldbarrer og opkøber i større kvantiteter, end vi tidligere har oplevet, fortæller direktør hos Vitus Guld, Christian Klingenberg.

Vitus Guld er en af Danmarks største forhandlere af investeringsguld, og de oplyser, at deres salg af investeringsguld i februar er i den tocifrede millionklasse, og der ingen udsigter er til en opbremsning i investeringsbølgen.

Virusfrygt har store konsekvenser for økonomien

Aktiemarkederne har nydt godt af højkonjunkturen, hvilket både har presset bankerne til minusrenter men også har gjort selv samme markeder nervøse for selv de mindste udsving. Så med en truende pandemi under opsejling er scenen sat for høj markedsøkonomisk usikkerhed.

LÆS OGSÅ:  Boom efter nedlukningstiden: Flere corona-babyer i mange kommuner

– Det svære ved et akut udbrud som Coronavirussen er den usikkerhed, det udløser: Hvor alvorlig er epidemien, hvor mange rammer det – og hvilke økonomiske konsekvenser kan det have. Alene den uvished kan få aktiekurser til at falde og lede nogle over i alternative investeringer. Guld er altid blevet betragtet som en sikker havn i krisetider, så hver eneste gang, der er en finansiel krise, så ser man en flugt til guld, selvom det selvfølgelig ikke er en løsning for alle, siger Carsten Tanggaard, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Selvom guldpriserne ofte opgøres i amerikanske dollars, så på grund af dollarens ustabilitet er det ud fra et dansk og europæisk synspunkt mere retvisende at se på priserne i Euro. Her har guldet netop rundet sin højeste pris nogensinde på 1.500 Euro per ounce.

Høje guldpriser styrker salget

Når de usikre markeder styrker guldpriserne, så er det ikke kun dem, som opkøber guld der sender smelterierne i Schweiz på overarbejde. Vitus Guld fortæller, at deres februar-opkøb af guld fra danskerne er op mod tredoblet i forhold til januar.

– Det er ikke kun forbeholdt dem, der gerne vil sprede deres portefølje ved at handle guld lige nu. De høje priser betyder også, at ligger man inde med arveguld, gamle smykker eller ligefrem guldtænder, så er der en rigtig god pris at hente ved at sælge nu, siger Christian Klingenberg.

LÆS OGSÅ:  De fleste europæiske turister vil hellere aflyse deres ferie end at gå i karantæne

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)