I statistikken over coronasmittede fylder ikke-vestlige (læs: muslimske – red. 24NYT) indvandrere langt mere, end de gør i den samlede befolkning, skriver Berlingske. Ud af den samlede gruppe af coronasmittede udgør ikke-vestlige 18 pct., mens de kun udgør 9 pct. af befolkningen.
Grunden kan ifølge eksperter fra VIVE være, at ikke-vestlige indvandrere har haft sværere ved at beskytte sig mod coronavirussen. Mens store dele af befolkningen har arbejdet fra hjemmekontoret, har denne gruppe ikke haft samme mulighed. De har i stedet ofte skullet gøre rent, køre taxa og bus, hvor de lettere kan blive udsat for smitte.
Ikke-vestlige indvandrere har generelt en lavere indkomst og bor flere mennesker på mindre plads end den gennemsnitlige befolkning, hvilket kan udsætte dem for yderligere smitte, ligesom det kan medvirke til, at det kan være svært at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at afskærme syge, når man bor mange samlet på få kvadratmeter og måske kun har ét toilet.
Derudover er der langt flere ikke-vestlige indvandrere, der bor sammen på tværs af generationer, end det er tilfældet med etniske danskere. Ifølge VIVE er det henholdsvis 41, 22 og 14 pct. af de pakistanske, tyrkiske og arabiske ældre, der bor sammen med deres voksne børn, mens det kun gælder tre procent af de etnisk danske.
Sidst men ikke mindst er muslimer, der ofte lider af livsstilssygdomme som overvægt, sukkersyge og forhøjet blodtryk, i særlig risiko for at blive syge af corona.
Ali Aminali, socialrådgiver og medlem af Det Konservative Folkeparti, er enig i ovenstående pointer, men han synes også, at det er for “letkøbt”. “Denne gruppe mangler samfundssind, når det kommer til overholdelsen af de spilleregler, der gælder os alle. De mangler en forståelse af, at de er en del af noget større, for de lever i deres eget lille parallelsamfund, hvor man har en anden tilgang til at følge regler, mens man også har sin egen sygdomsforståelse. Det er den perfekte cocktail til at skabe en stor smitterisiko“, siger han.