Corona-pandemien har ikke knækket klamydiakurven

Med knapt 30.000 tilfælde toppede klamydiasmitten i 2020 blandt danske unge. Sexsygdommen breder sig blandt unge i hele landet, og hvis vi skal knække klamydiakurven, kræver det kommunale indsatser i hele landet.

I 2020 gjorde corona-pandemien sit indtog, men trods afstandskrav, et delvist nedlukket samfund og et lukket natteliv slog klamydiatallene blandt unge i 2020 rekorder. Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2020 konstateret intet mindre end 29.443 klamydiatilfælde i aldersgruppen 15-29 år, hvilket er en stigning i forhold til 2018, hvor der blev fundet 28.208 tilfælde.

Antallet af klamydiatilfælde blandt aldersgruppen lå i 2018 på 25 tilfælde pr. 1.000 indbygger, og i 2020 var det tal steget til 26,2. Desuden anslås det, at der er et mørketal blandt de smittede.

Sidste år afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte, og det kan være nøglen til for alvor at få knækket klamydiakurven. Når aftalen udmøntes, bliver det muligt for alle landets kommuner at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonorré.

Det bliver derfor langt enklere og billigere for de enkelte kommuner at indgå aftaler med Sex & Samfund og derigennem udbrede hjemmetest til de unge.

Et opgør med en fortsat stigende klamydiasmitte kræver forebyggelse gennem testning. Den digitale sundhedsydelse med klamydia-hjemmeprøvetagning gør det lettere tilgængeligt at blive testet, og man undgår både besværet ved tidsbestilling og at skulle møde fysisk op hos en læge.

LÆS OGSÅ:  Potentiale til at få knækket klamydiasmitte-kurven

Derfor forventer Sex & Samfunds nationale chef, Lene Stavngaard, at de kommuner, som vælger at samarbejde om testtilbuddet til unge, på sigt vil se et fald i klamydiasmitten.

– Klamydiasmitten er bekymrende høj blandt de 15-29-årige, som i 2020 udgjorde cirka 85 procent af de samlede tilfælde. De unge er ikke kun dem, som bærer størstedelen af klamydiasmitten, men det er også dem, som er svære at få til lægen. Hvis vi skal knække klamydiakurven, er det vigtigt, at vi gør test let tilgængelige og derigennem bremser smitten. Derfor håber vi, at rigtig mange kommuner vil være med til at udfolde det nye tiltag til at bryde stigningen i klamydiasmittede, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

Hjemmetest kan knække kurven

Sex & Samfund samarbejder allerede med otte kommuner, som tilbyder unge gratis klamydia-hjemmetest, og med Danske Regioners prioritering af klamydiaforebyggelse forventes det at blive muligt at udvide det samarbejde til hele landet. I en spørgeskemaundersøgelse blandt de unge, der har bestilt en test i 2021, svarer de unge, at de foretrækker hjemmetesten end at gå til lægen, fordi det er nemmere (80 procent), tryggere (15 procent) og hurtigere (31 procent).

– I Sex & Samfund har vi siden 2008 arbejdet for at udbrede klamydia-hjemmeprøvetagning på grund af den succes, vi har haft i de kommuner, som vi samarbejder med. Derfor håber og opfordrer vi kraftigt til, at de enkelte kommuner griber bolden og begynder at udbyde den digitale sundhedsydelse med gratis hjemmetest til kommunens unge, siger Lene Stavngaard, national chef i Sex & Samfund.

LÆS OGSÅ:  Klamydiakurven er langt fra knækket: Vi mangler politisk prioritering af unges seksuelle sundhed

FAKTA: KLAMYDIA I DANMARK 

  • Statens Serum Institut har lavet en opgørelse over antallet af danskere, som fik konstateret klamydia i 2020. Der er særligt fokus på unge i alderen 15-29 år, da cirka 85% af klamydiatilfældene konstateres i denne aldersgruppe.
  • I 2020 var det Kolding Kommune i Region Syddanmark, der havde konstateret flest klamydiatilfælde med 33,0 klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år.
  • Tidligere år har det været Solrød (33,2 i 2018), Kolding (31,6 i 2017), Frederiksberg (33,4 i 2016) og Bornholm inkl. Christiansø (32,1 i 2015), der har haft det højeste antal af klamydiatilfælde blandt unge.
  • De seneste fem år har det samlede antal af klamydiatilfælde ligget over 30.000, med 34.134 i 2016, 32.932 i 2017, 33.415 i 2018, 35.681 i 2019, der er det højeste antal nogensinde målt, og 34.681 i 2020.
  • Kommunerne kan læse mere om samarbejdet med Sex & Samfund på www.klamydiahjemmetest.dk. Det er også på den side, unge kan bestille klamydia-hjemmeprøvetagninger.

Baseret på tal fra Statens Serum Institut, som er blevet behandlet af Sex & Samfund i rapporten ”Klamydiatilfælde i 2018 og 2020” samt tidligere opgørelser fra Sundhedsstyrelsen.

 

FAKTA: KLAMYDIA

  • Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
  • Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
  • Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
  • Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
  • Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i en række kommuner.
LÆS OGSÅ:  Klamydiakurven er langt fra knækket: Vi mangler politisk prioritering af unges seksuelle sundhed

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)