Corona-pandemien påvirker 900.000 danskeres ferieplaner

ferie sommer familie strand forældre børn vand ferie

Nedlukningen af Danmark vil påvirke sommerferien for hver tredje dansker på arbejdsmarkedet. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at corona-pandemien og den efterfølgende nedlukning af store dele af Danmark har skabt massive dønninger på mange arbejdspladser rundt omkring i landet. I mange tilfælde er medarbejdere blevet sendt hjem med lønkompensation i forbindelse med hjælpepakkerne, andre steder er man blevet bedt om at gå ned i tid eller det modsatte. Og alle disse aftaler og ordninger tilsammen betyder, at sommerferiens længde bliver påvirket for hver tredje dansker i den arbejdsdygtige alder. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for IDA.

I undersøgelsen svarer 7 pct., at de har holdt ferie eller afspadsering i forbindelse med nedlukningen og derfor ikke vil kunne holde så lang sommerferie, mens 12 pct. svarer, at de foretrækker at gemme noget ferie til senere på året, fordi de trænger til at komme på arbejde igen. 5 pct. svarer, at de forventer at holde en ekstra lang sommerferie i år, fordi de har arbejdet ekstra meget under krisen.

”Tallene viser, at nedlukningen af det danske samfund har berørt rigtig mange menneskers arbejdsliv i den ene eller anden retning. Men undersøgelsen viser også, at omtrent hver tredje dansker i den arbejdsdygtige alder ikke holder mere end bare en eller to ugers sommerferie. Det er generelt en trist tendens,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

LÆS OGSÅ:  Resultater overrasker forskere: Tre større hjertesygdomme øger ikke coronarisiko

”Du bliver en bedre kollega for dine omgivelser, når du holder flere ugers sammenhængende sommerferie. Det har eksperter i stressforebyggelse pointeret igen og igen. Det er kort og godt en af de bærende søjler i en sund og fornuftig work-life-balance, og når vi samtidig skal holde længere på arbejdsmarkedet, så skal det også være muligt at drosle helt ned og hente inspiration og energi andre steder end på jobbet over en længere sammenhængende periode en gang om året. Det er noget rod, hvis vi ikke tager den forebyggende kur hvert år,” siger han.

Morten Thiessen opfordrer samtidig til, at man rent faktisk også holder ferie i sin sommerferie.

”En gammel tommelfingerregel siger, at det tager en time at geare ned fra en arbejdsdag, en dag at geare ned til weekenden efter en arbejdsuge og op til en uge at geare ned til ferien. Derfor batter de korte ferier ikke på samme måde som tre uger eller mere i træk. Derfor er det mit klare råd, at man trækker stikket i mindst tre uger, hvis det overhovedet er muligt. Langt de fleste kan rent faktisk undværes i de uger hen over sommeren,” siger Morten Thiessen.