Coronakrisen har ramt danskerne og den danske økonomi uhyre hårdt, og ingen ved endnu, hvor slemt det vil blive, skriver Berlingske.
Det store slag kommer, når alle restriktionerne i landene ude i verden får ordrebøgerne til at skrumpe kraftigt hos danske virksomheder. Allerede nu ser vi ind i en regulær eksportkrise, der kan nå et hidtil uset omfang.
Eksporten er en uhyre afgørende faktor for den danske økonomi, idet ca. 860.000 arbejdspladser er knyttet til eksporten. I det optimistiske scenarie kan vi se frem til et dyk i vores eksport i år på 11 pct., hvorved 100.000 arbejdspladser vil blive berørt. I det pessimistiske scenarie vil vores eksport dykke med 30 pct. i år, hvorved 250.000 arbejdspladser vil komme i fare.
USA’s recession bliver uendelig dyr i Danmark, målt både på tabte eksportindtægter og tabte job. Ifølge Dansk Industri vil det koste dansk eksport for ca. 20 mia. kr., hvis USA’s bnp falder med 5 pct. Et fald på 10 pct. i USA’s bnp vil betyde et eksporttab på 32 mia. kr. Endnu mere ved et fald på 15 pct. i USA’s bnp.
Det er ikke kun danske eksportvirksomheder, der bliver ramt, men også danske underleverandører til virksomheder i Tyskland og Storbritannien, der sælger slutprodukter i USA.
Hertil kommer problemerne med import. Dansk økonomi er nemlig dybt afhængig af, at virksomhederne kan importere varer fra udlandet som et led i deres forsyningskæde. Godt halvdelen af den samlede danske eksport stammer fra importerede varer og tjenesteydelser.
Alt i alt forventes coronakrisen at ramme dansk økonomi dobbelt så hårdt, som det værste år under finanskrisen.