Cybersikkerhed på skemaet hos studerende

Aalborg Universitet står i spidsen for en national indsats, der skal inspirere de unge til at uddanne sig inden for cybersikkerhed. Forskning viser nemlig, at vi allerede i 2021 kommer til at mangle tusindvis af eksperter, der skal dæmme op for den stigende cyberkriminalitet.

– Vi vil gerne gøre mange flere unge interesserede i cybersikkerhed. Vi får nemlig brug for dem i løbet af ganske få år!

Det slår Jens Myrup Pedersen, lektor ved Aalborg Universitet, fast. Han er projektleder for et helt nyt projekt: ”Fremtidens talenter inden for IT-sikkerhed”, der skal ud og have fat i landets studerende og fortælle dem om, hvordan de, via uddannelse, kan være med til at sikre os mod cyberangreb fremover. Projektet, der er blevet realiseret i samarbejde med rådgivningsvirksomheden Happy42, og som har modtaget knap 600.000 kroner fra industriens Fond, går blandt andet ud på at tage rundt på udvalgte uddannelsesinstitutioner i Aarhus, København og Aalborg. Her vil man, sammen med virksomhedsledere fra relevante virksomheder, snakke cybersikkerhed med de studerende. Virksomhedslederne vil også fortælle om deres arbejde med IT-sikkerhed i industrien, og hvordan jobbet kan se ud for en IT-sikkerhedskonsulent. Som led i projektet vil man desuden afprøve forskellige andre formater, der kan skærpe de unges interesse for at arbejde med cybersikkerhed.

– Der er virkelig brug for de unge! En nyligt udgivet rapport, The Cybersecurity Jobs Report, vurderer, at der vil være 3,5 millioner ledige stillinger på verdensplan i branchen i 2021. Og udfordringen gælder absolut også i Danmark, påpeger Jens Myrup Pedersen.

LÆS OGSÅ:  Rekordmange studerende flytter hjemmefra: Sådan kommer du hurtigt i stand

Brug for samarbejde mellem forskning og industri

For Industriens Fond falder samarbejdet med Aalborg Universitet helt naturligt.

– Der er brug for, at erhvervslivet og universitetsmiljøerne arbejder tæt sammen om at udvikle holdbare og langtidssikre løsninger på arbejdskraftudfordringen, og klargør og motiverer studerende til at varetage de jobs, der venter indenfor cybersikkerhed. Netop uddannelse er et vigtigt element på området. Og det gælder også i forhold til at uddanne alle de medarbejdere, der allerede er ude i erhvervslivet og på daglig basis står overfor nye udfordringer, siger Tim Sloth Jørgensen, der er programchef for Industriens Fonds særlige indsats inden for cybersikkerhed.

– Det handler meget om kompetencer, uddannelse og adfærd. Men det handler også om teknologi og ny viden. Blandt andet når man tænker på de mange apparater og systemer, der i dag er forbundet til internettet. Opkoblingen til internettet giver mange åbenlyse fordele, men det skaber også nogle udfordringer, som dansk erhvervsliv heldigvis allerede arbejder med i dag. Det arbejde skal intensiveres, påpeger han.

Projektet med Aalborg Universitet og Happy42 kommer til at have særligt fokus på Danmarks styrkepositioner og samfundskritiske sektorer: finans, energiteknologi, tele og søtransport. Der er tale om globalt orienterede industrier, der navigerer på internationale markeder, og hvor IT-sikkerhed spiller en stor rolle.

Cybertruslen er stigende

I Danmark vurderer Center for Cybersikkerhed, at truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet mod offentlige myndigheder og private virksomheder er meget høj.

LÆS OGSÅ:  Stress og ensomhed rammer studerende

– Truslen mod dansk erhvervsliv synes enorm og er endda voksende. Derfor skal der sættes ind på flere fronter. Det handler om teknologi, men det handler i høj grad også om adfærd og kompetencer. Derfor er det vigtigt, at kloge hoveder og kompetente hænder er klar til at tage fat på sikkerhedsudfordringerne i danske virksomheder. Der er nemlig brug for dem, siger Mads Lebech, der er administrerende direktør i Industriens Fond.

Aalborg Universitet og Happy42 er de primære aktører i projektet, der også involverer blandt andre Finans Danmark, Copenhagen Fintech, Jyske Bank, Deloitte og Syd Energi. Som led i projektet bliver der i øvrigt også afholdt to såkaldte hackatons, hvor de unge deltagere får mulighed for at arbejde med cases fra det virkelige liv.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)