Restaurantgæster får ofte mulighed for at smage på vinen, så de kan tjekke, om den lever op til forventningerne. Men hvad gør man, hvis vinen ikke falder i ens smag, eller hvis der er prop i? Få fem gode tips her.
Spisesteder uden krav om coronapas og mundbind får flere til at indtage aftensmaden på en restaurant eller cafe. Nye tal fra Danske Bank viser, at danskernes forbrug på restauranter i maj måned nåede samme niveau, som før coronakrisen lukkede Danmark ned i marts 2020. Bestilles der vin på restauranten, tilbyder tjeneren typisk, at man kan smage på vinen og vurdere, om den er, som den skal være. Det kan imidlertid sætte gæsten i en ubehagelig situation. Sådan lyder vurderingen fra online-vinshoppen, Den Sidste Flaske.
– Mange af vores kunder fortæller os, at de ofte kommer i en lidt prekær situation, når tjeneren på restauranten beder dem om at smage på vinen. Flere bliver pinligt til mode, og de ved ikke ved, hvordan de skal agere, hvis de enten ikke bryder sig om vinen, eller hvis der er prop i. Derfor henvender de sig til os for at få gode råd til at håndtere situationen bedst muligt, siger Tobias Hinchely Pedersen, direktør i Den Sidste Flaske.
Tobias Hinchely Pedersen giver her sine fem bedste råd til, hvordan du bedst muligt håndterer situationen, når du på vegne af middagsselskabet skal smage på vinen.
Sig ja
Når tjeneren spørger, om du vil smage på vinen, bør du sige ja tak. Det er din gyldne mulighed for at vurdere, om flasken til flere hundrede kroner faktisk er pengene værd. Tag dig god tid til at smage på vinen og til at vurdere, om den falder i din smag. Husk at tjeneren ikke forventer en længere udredning fyldt med fagudtryk. Så hold dig til simple og korte kommentarer.
Hvis vinen har prop
Hvis vinen har korkprop, er der risiko for, at dele af proppen blandes med vinen. I langt de fleste tilfælde bliver vinen byttet, hvis den har prop, eller blot hvis der er tvivl om det. Tjeneren vil som regel acceptere, at vinen ikke skal serveres og derfor bytte flasken om til en ny.
Dårlig smag
Vinen, du smager på, kan have en dårlig smag. Eksempelvis kan den få en eddikeagtig smag, hvis den er blevet udsat for ilt. Fejldosering af svovl i vinen kan medføre en overdreven smag af svovl og en lugt af råddent æg. Endelig kan vinen være varmeskadet, hvilket giver en gløggagtig smag. Oplever du en dårlig smag, vil tjeneren i langt de fleste tilfælde være lydhør og ombytte vinen.
Er temperaturen for høj eller lav
Den rette temperatur på vin er i langt de fleste tilfælde en subjektiv vurdering. Rødvin serveres ofte med en temperatur på mellem 12 og 21 grader, mens hvidvin typisk ligger mellem 12 og 14 grader. Hvis du ikke synes om vinens temperatur, kan du prøve at spørge tjeneren, om de har en koldere eller varmere flaske. Du kan som udgangspunkt ikke forvente, at tjeneren løser problemet.
Tal pænt
Hvis vinen ikke falder i din smag, hvis den er decideret rådden eller overgæret, eller hvis den har prop, bør du fortælle det til tjeneren. Selvom det kan virke angstprovokerende, så bør du springe ud i det, men husk at gøre det på en ordentlig måde. I stedet for at bruge hårde ord og kræve at få en ny flaske, kan du med fordel stille og roligt spørge tjeneren, om det er muligt at få ombyttet flasken.