Danmark bliver mere og mere opdelt

Ifølge en analyse fra tænketanken Arbejdernes Erhvervsråd (AE), der har trukket sine tal hos Danmarks Statistik, bliver der færre skoler, hvor eleverne kommer fra alle økonomiske lag i samfundet. Det skriver Børsen.

Populært sagt bliver chancen for, at direktørens datter møder fabriksarbejderens søn i folkeskolen, mindre.

I 2007 havde 40 pct. af alle skoler elever fra alle indkomstgrupper. I 2017 var det 28 pct. af alle skoler, viser AE’s analyse.

24NYT: Skolerne er på godt og ondt et spejl af samfundet. Når samfundet i stigende grad er opdelt efter sociale og etniske skillelinjer, reflekteres det i skolen. Siden årtusindskiftet er folkeskolen og gymnasiet blevet stadig mere opsplittet i forhold til forældrenes etniske herkomst, uddannelsesmæssige baggrund, indkomst og offentlig forsørgelse.

Børn til lavt- og højtuddannede klumper sig mere og mere sammen på hver deres skoler. De fattige og ressourcesvage i folkeskolen, og de rige og ressourcestærke i fri- og privatskolerne.

De rige vælger folkeskolen fra dels på grund af lærernes manglende faglighed og evne til at opretholde disciplin, og dels på grund af det store antal utilpassede elever med indvandrerbaggrund. Når andelen af fortrinsvis muslimske elever på den lokale folkeskole overstiger et vist niveau, vælger ressourcestærke forældre hvide skoler til deres børn.

Det er en udvikling, som kommer langsomt, men støt, og som underminerer samfundets sammenhængskraft.

OBS: Læs og del gerne nyheden fra din Facebook-profil, fordi Danmarks Radio har fået Facebook til at lukke 24NYT’s profil.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)