Tog de danske myndigheder, især Sundhedsstyrelsen, den voksende coronaepidemi tilstrækkeligt alvorligt? Berlingske har gennemgået forløbet dag for dag:
Onsdag den 22. januar meddelte Sundhedsstyrelsen, at der var lille sandsynlighed for, at coronavirussen kom til Danmark.
Den 28. januar lød det således fra direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm: ”Vi vurderer fortsat, at der er meget lille sandsynlighed for, at ny coronavirus spredes i Danmark”.
Den 30. januar meddelte Sundhedsstyrelsen, at der var lav risiko for, at ”en smittet person kommer til Danmark”, og direktør Søren Brostrøm sagde: ”Vi er heldigvis på forkant med situationen her i Danmark”.
Den 4. februar forsikrede Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, at risikoen for coronasmitte i Danmark var lille, fordi ”vi har et velfungerende beredskab og sundhedsvæsen, der handler hurtigt”. Der var ingen krav om isolation eller obligatoriske test af personer, der ankom til Danmark fra smitteområder.
Den 14. februar var der fortsat ikke tale om obligatorisk screening, testning eller isolation.
Den 23. februar lukkede store dele af Italien ned, mens der var stille fra Sundhedsstyrelsens side i forhold til tiltag med henblik på at inddæmme coronavirussen. ”Vi opfordrer ale danskere, der er i Italien, til at nyde ferien”, sagde overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen til TV2.
Den 24. februar udsendte Sundhedsstyrelsen en meddelelse med ordene: ”I takt med at der ses smittespredning i flere lande uden for Kina, stiger sandsynligheden også for, at der kan ses tilfælde i Danmark”. Ikke ét ord om testning eller isolation af danskere, der kom til Danmark fra Italien.
Den 25. februar vurderede Sundhedsstyrelsen, at der var lav risiko for at se udbredt coronasmittede i Danmark, ligesom der var lav risiko for, at det danske sundhedsvæsen ville blive udfordret.
Den 27. februar blev den første dansker smittet med coronavirus.
Den 3. marts begyndte Sundhedsstyrelsen at opfordre danskere, der havde været på skiferie i Norditalien, ti at gå i frivillig karantæne.
Den 6. marts opfordrede Mette F. arrangementer med flere end 1.000 mennesker til at lukke. Da der ikke var tale om et egentligt påbud, fortsatte Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning med 70.000 besøgende sit arrangement de følgende dage.
Den 11. marts erklærede WHO, at verden var ramt af en pandemi.
I hele forløbet advarede WHO igen og igen om faren ved coronavirus.
Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, fastholder, at Danmark har taget situationen alvorligt hele vejen igennem.
”Der er ting, jeg ville have gjort anderledes, når jeg kikker tilbage, men det kan jeg bruge som læring fremadrettet”, siger Søren Brostrøm.
24NYT: Man må kun håbe, at sundhedsminister Magnus Heunicke husker at notere det i Søren Brostrøms udviklingsplan, når ministeren holder den næste medarbejderudviklingssamtale med Brostrøm.